Jamkoekjes met anijs

Anijskoekjes met jam

Een vegan variatie op de bekende linzer koekjes, een koekje uit Oostenrijk dat je vooral in de kerstperiode veel ziet. De kenmerkende dropachtige smaak van anijs is echt super in combinatie met een niet al te zoete jam. Ik gebruikte hier abrikozenjam, maar ook frambozen- of zelfs pruimenjam werkt prima. Maak er Valentijnskoekjes van door hartjes uit te steken, Kerstkoekjes met sterren of misschien wel verjaardagskoekjes met de leeftijd van de jarige. Je kunt er alle kanten mee op. Gemalen anijszaad is gewoon te koop in de supermarkt, ik had hele anijszaadjes in huis die ik in de vijzel ook vlot tot poeder maalde.

Jamkoekjes met anijs

Anijskoekjes met jam

ongeveer 16 stuks

  • 120 gram margarine
  • 50 gr poedersuiker
  • 1 el (witte) basterdsuiker
  • 1/2 tl vanille extract
  • 2 tl gemalen anijszaad
  • snuf zout
  • 250 gr bloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 2 el plantaardige melk
  • jam naar keuze
  1. Mix de margarine luchtig met de poedersuiker, basterdsuiker en de vanille, bij voorkeur met een elektrische (hand)mixer.
  2. Zeef nu anijs, zout, bloem en bakpoeder en voeg dit toe aan je margarinemengsel. 
  3. Meng dit met je handen of een pollepel tot een samenhangend deeg. Voeg de plantaardige melk beetje bij beetje toe. Je hebt misschien niet alles nodig.
  4. Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het een half uur in de koelkast om te rusten.
  5. Verwarm de oven voor tot 180 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
  6. Rol je deeg uit tot een gelijkmatige lap van ongeveer 3mm dik. 
  7. Gebruik een steekvorm van ongeveer 6cm doorsnede om je koekjes uit te steken. Maak in de helft van de koekjes een gat, bijvoorbeeld met een kleine uitsteenvorm of een appelboor.
  8. Leg de koekjes op een bakplaat en bak ze 10 minuten in de warme oven.
  9. Laat ze afkoelen op een taartrooster en bewaar ze in een luchtdichte trommel tot je ze gaat opeten. Als je ze met jam en al bewaart worden de koekjes misschien zacht.
  10. Voor het serveren: bestrooi de koekjes met een gat met poedersuiker en smeer wat jam op een koekje zonder gat. Druk ze zachtjes op elkaar… smullen maar!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *