bananenbroodjes

Bananenbroodjes

Het is weer bijna Valentijnsdag, of je het nu uitgebreid viert of juist helemaal niet… het is in elk geval wel een mooi excuus om deze lekkere bananenbroodjes te bakken. Toegegeven, ik stopte de rode biet in het deeg om de broodjes prachtig roze te kleuren. Helaas, pindakaas. Zelfs met toevoeging van wat citroensap, dit zou volgens veel websites de kleur ten goede komen, blijft er van de kleur bijna niets over na het bakken. Gelukkig doet de biet de structuur alleen maar goed en je krijgt bovendien en passant nog wat extra groente binnen. (If life give you lemons… ik bekijk het gewoon positief.) De bananenmoes is heerlijk zoetig en past hartstikke goed bij de rozijnen en kaneel. Je kunt de broodjes ook prima invriezen, warm ze dan even op in de oven of magnetron.

Bananenbroodjes

voor 12 broodjes

  • 100 ml (plantaardige) melk
  • 100 gr gekookte rode biet (pompoenpuree werkt ook goed)
  • 1 tl citroensap (optioneel)
  • 1 tl vanille-extract
  • 50 ml plantaardige olie
  • 450 gram bloem
  • ½ tl zout
  • een zakje gist van 7 gram
  • 3 el suiker
  • 2 (over)rijpe bananen
  • 1,5 tl kaneel
  • 50 g rozijnen
  • optioneel: hagelsuiker ter decoratie
  • extra: muffinvorm en muffinpapiertjes
  1. Meng in een kom de bloem, gist, zout en suiker door elkaar.
  2. Pureer de gekookte biet met een staafmixer of in een keukenmachine.
  3. Roer de melk, bietenpuree, citroensap, olie en vanille door elkaar en giet het mengsel bij de droge ingrediënten.
  4. Nu kun je ervoor kiezen om een keukenmachine met deeghaak het werk te laten doen, deze heeft er ongeveer 3 tot 4 minuten voor nodig om een mooi soepel deeg te maken. Kneed je met de hand, roer dan goed tot het deeg zacht genoeg is om te gaan kneden. Leg je deeg op een met bloem bestrooid aanrecht en kneed ongeveer 7 minuten tot het deeg niet meer plakt en mooi elastisch is.
  5. Leg het deeg in een licht ingevette kom en laat het op een warme plaats ongeveer een uur rijzen.
  6. Prak ondertussen de bananen tot een fijne moes en roer de kaneel erdoor.
  7. Als het deeg ongeveer in volume is verdubbeld heeft het lang genoeg gerezen.
  8. Leg het deeg op een met bloem bestrooid aanrecht en rol het deeg met een deegroller uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 60 x 30 centimeter.
  9. Besmeer de lap met de bananenmoes en bestrooi hem met de rozijnen, laat rondom een randje vrij. Rol de deeglap op langs de lange kant, probeer de vulling zoveel mogelijk in de deegrol te houden.
  10. Snijd de deegrol in 12 gelijke plakken en plaats deze rechtop in de muffinvormpjes.
  11. Verwarm de oven voor op 200 graden en laat de broodjes ondertussen nog even rusten.
  12. Bak de broodjes na de tweede rijs in ongeveer 25 minuten gaar en bruin.
  13. Laat de broodjes even afkoelen in de vormpjes op een taartrooster. Eet ze als ze nog een beetje warm zijn of warm ze even op in de magnetron of oven.

Dit recept is gebaseerd op mijn recept voor Bananenbroodjes dat eerder verscheen bij Vegatopia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *