Bietentwisters


Bietentwisters

Deze vegan broodjes zijn een beetje zoet door de bietjes en tegelijkertijd een tikje pittig door de mierikswortel. Door de opvallende kleur zijn ze erg geschikt voor tijdens de kerstbrunch of misschien wel voor een romantisch moment.

Bietentwisters

Ingredients

  • 500 gram bloem
  • 150 gram volkorenmeel
  • 1 zakje gist (7g)
  • 1 tl zout
  • 1 tl suiker
  • 1 el olijfolie
  • 400 ml lauw water
  • 100 gram rode biet
  • 20 gram mierikswortel
  • 1 ui

  • olijfolie
  • maanzaad (optioneel)
  1. Meng in een kom bloem, meel, gist, zout en suiker door elkaar.
  2. Voeg de olijfolie toe, samen met de helft van het water.
  3. Gebruik een keukenrobot of je handen om het deeg te mengen.
  4. Voeg steeds een beetje water toe, totdat het bloemmengsel helemaal is opgenomen in het deeg.
  5. Kneed ongeveer 8 minuten met de hand of 5 minuten met de keukenrobot.
  6. Laat het deeg ongeveer een uur rijzen op kamertemperatuur, of tot het ongeveer in volume is verdubbeld.
  7. Snipper ondertussen de ui en bak de uisnippers in wat olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur totdat ze mooi zacht en bruin zijn.
  8. Meng na de rijstijd de gebakken uisnippers door het deeg, met de hand of met de keukenrobot.
  9. Kook de rode biet gaar en pureer deze samen met de mierikswortel tot een gladde massa. Dit gaat prima met een staafmixer in een hoge maatbeker of in de keukenmachine.
  10. Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 1 cm dik.
  11. Bestrijk de deeglap gelijkmatig met het bietenmengsel.
  12. Snijd het deeg in 12 gelijke repen.
  13. Pak de stukken deeg een voor een voorzichtig op en draai ze voorzichtig in de gewenste ‘twist’.
  14. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Houd voldoende ruimte tussen de broodjes, ze gaan nog wat verder rijzen.
  15. Dek de bakplaat af met een schone theedoek (of huishoudfolie ingevet met wat olijfolie) en laat de broodjes nog ongeveer 30 minuten narijzen.
  16. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
  17. Strooi eventueel wat maanzaad over de broodjes en bak ze ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven.
http://bakkenzonderbeesten.jessi.nl/bietentwisters/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *