Vegan citroen-maanzaad scones

Citroen-maanzaad scones

Dit zijn heerlijk frisse scones, geïnspireerd op de lemon and poppyseed muffins. De scones zijn makkelijk te maken en super met een klodder jam. Persoonlijke favoriet: aardbei-rabarber. Deze vegan scones doen het goed bij een brunch of high tea, maar ook gewoon bij een lekkere kop thee of koffie. Ik heb na wat experimenteren gekozen voor een recept met margarine, een mooie scone bakken met kokosolie blijkt nog niet zo makkelijk. Gebruik bij voorkeur een biologische margarine, zoals die van Provamel. Zoek ook een kokosmelk die zo min mogelijk toevoegingen bevat, zoals deze.

Vegan citroen-maanzaad scones

Citroen-maanzaad scones
voor ongeveer 15 scones (doorsnede 6 cm)

Ingrediënten:

  • 320 gr bloem
  • 1 el bakpoeder
  • 2 tl suiker
  • snuf zout
  • 115 gr margarine
  • 240 ml kokosmelk + wat extra (uit blik)
  • rasp van 1 biologische citroen
  • 1 tl maanzaad
  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden en leg een vel bakpapier op je bakplaat.
  2. Roer de bloem, het bakpoeder, de suiker en het zout door elkaar in een ruime kom.
  3. Voeg de koude margarine in kleine blokjes toe en wrijf deze met je (koude) vingers door de bloem, tot je deeg op grof broodkruim lijkt. 
  4. Schenk de kokosmelk erbij en roer met een spatel tot je geen kruimels meer op de bodem van de kom ziet en je deeg net mooi bij elkaar blijft.
  5. Stort je deeg op een met bloem bestoven werkblad en vorm zonder te kneden (!) een deeglap van ongeveer 2,5 cm dikte. Gebruik wat bloem, het deeg is best een beetje plakkerig.
  6. Steek met een ronde uitsteekvorm (of een glas) de scones uit het deeg. Probeer tijdens het uitsteken niet te draaien met je vorm of glas, daar rijzen ze minder goed van. Als er deeg over is, probeer dan zo min mogelijk te kneden als je het bij ekaar brengt om nog wat scones uit te kunnen steken.
  7. Leg de scones op de bakplaat en bestrijk ze met wat kokosmelk.
  8. Bak de scones in ongeveer 20-25 minuten gaar en lichtbruin.
  9. Laat enkele minuten afkoelen en serveer direct, met voldoende jam en eventueel plantaardige slagroom.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *