citroencake-shortbread

Citroentaart met chocoladeganache

Luchtige, frisse vegan citroencake op een knapperige laag shortbread, afgesmeerd met een chocoladeganache. Hoewel citroen met chocolade wellicht niet meteen de eerste combinatie is die in je opkomt, raad ik je toch aan het eens te proberen. Sinaasappel met chocolade is een bekende combinatie, maar citroen werkt ook geweldig goed. Deze taart bedacht ik als verjaardagstaart, het is door de laag shortbread iets meer werk dan een gewone cake (maar het is het waard, ik beloof het). De chocoladeganache versierde ik met vegan suikerpareltjes van Biovegan, te koop bij o.a. Ekoplaza en verschillende webshops. 

Citroentaart met chocoladeganache
voor een taart met een doorsnede van 23 cm

Shortbreadlaag:

  • 100 gr suiker
  • 200 plantaardige margarine op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille extract
  • 300 gr bloem
  • 50 gr pure chocolade

Citroencake:

  • 225 gr bloem
  • 4 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 175 gr suiker
  • 225 ml water
  • rasp van 1 biologische citroen (of van 2 kleinere)
  • 6 el plantaardige olie

Chocoladeganache:

  • 2 el abrikozen- of sinaasappeljam
  • 125 gr plantaardige melk
  • 220 gr pure chocolade
  • 115 gr plantaardige margarine
  • 150 gr poedersuiker
  • Extra nodig: springvorm van 23 cm, handmixer/keukenmachine, disco suikerpareltjes
  1. Begin met het maken van het shortbreaddeeg: roer met een pollepel of een handmixer de suiker, margarine en vanille mooi egaal en luchtig. 
  2. Roer de bloem erdoor tot vanzelf een deegbal vormt. Voeg een drupje (!) water toe als het erg droog blijft.
  3. Laat het deeg in een stuk huishoudfolie (minimaal) een half uurtje rusten in de koelkast.
  4. Ondertussen drink je even een kop koffie of thee, of je bakt nu eerst de citroencake… zie stap 8 en verder.
  5. Verwarm de oven voor op 160 graden en druk het shortbreaddeeg met de achterkant van een lepel in de springvorm.
  6. Bak de shortbreadlaag ongeveer 35 minuten, tot de rand begint te kleuren en het midden niet meer aan je vinger plakt als je voorzichtig voelt.
  7. Laat het shortbread 10 minuten afkoelen voor je het uit de vorm haalt en verder laat afkoelen op een rooster.
  8. Bak nu de citroencake: zet om te beginnen de oventemperatuur op 180 graden, vet de springvorm in en leg bakpapier op de bodem van de springvorm. 
  9. Zeef de bloem met de bakpoeder in een kom en voeg hieraan het zout en de suiker toe, roer goed.
  10. Roer nu het water, de citroenrasp en de olie erdoor tot een mooi glad beslag ontstaat.
  11. Schenk het beslag in de springvorm en bak de cake in ongeveer 30 minuten mooi gaar. Laat even afkoelen en leg de cake dan op een taartrooster om verder af te koelen.
  12. Tenslotte maken we de ganache: verwarm de plantaardige melk in een pannetje of in de magnetron (niet koken) en laat de chocolade hierin smelten. Roer goed door, tot de chocolade helemaal gesmolten is.
  13. Voeg dan de margarine toe en laat ook dit smelten. 
  14. Mix met een handmixer of keukenmachine alles goed door elkaar en voeg de poedersuiker toe.
  15. Zet de ganache een half uurtje in de koelkast om op te stijven. Ondertussen kunnen we de taart vast in elkaar zetten.
  16. Smelt 50 gram chocolade in een pannetje of in de magnetron en bestrijk hiermee de afgekoelde shortbreadlaag. Laat de chocolade hard worden, kan in de koelkast of met wat geduld.
  17. Besmeer de chocolade-shortbreadlaag vervolgens met de jam. Dit zorgt ervoor dat de cake aan de shortbreadlaag blijft plakken.
  18. Leg de citroencake op de met jam besmeerde shortbreadlaag en werk de taart af met de opgesteven ganache en eventueel de disco suikerpareltjes.
  19. Klaar! Eet smakelijk! Bewaar de taart maximaal 1 dag in de koelkast.

citroentaart met chocoladeganache

2 thoughts to “Citroentaart met chocoladeganache”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *