Citrusblondies

Citrusblondies

Een blondie is eigenlijk het zusje van de brownie, zonder cacao in het beslag. Vaak gaan er wel stukjes chocolade door het blondiebeslag, maar eerlijk gezegd vind ik een standaard blondie niet erg spannend. Daarom bak ik liever deze vegan Citrusblondies, met het rasp van een citroen of sinaasappel en stukjes gekonfijte sinaasappel. Wil je dolgraag chocolade in je blondies, dat kan natuurlijk. Citrus en chocolade zijn immers ook hele goede vrienden. Laat in elk geval niet het kokosmeel weg, dat geeft juist de smeu├»gheid die zo bij blondies en brownies hoort.

Citrusblondies
voor 9 stuks

  • 1 tl appelciderazijn
  • 220 ml kokosmelk
  • 150 gr bloem (ik gebruikte half volkorenmeel, half bloem)
  • 35 gr kokosmeel
  • snuf zout
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 100 ml milde plantaardige olie
  • 150 gr suiker
  • 1/2 tl vanille extract
  • rasp van 2 biologische citroenen/sinaasappels
  • 50 gr gekonfijte sinaasappelschil (toko of natuurvoedingswinkel) en/of 50 gr pure chocolade in kleine stukjes
  1. Roer in een bakje de azijn door de kokosmelk en laat even staan, het gaat mogelijk een beetje schiften. Dat hoort, je maakt eigenlijk een soort vegan kokoskarnemelk.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een vierkant bakblik van 20×20 cm in en leg bakpapier op de bodem.
  3. Zeef in een kom bloem/meel, kokosmeel (je kunt ook droge kokosrasp in de keukenmachine doen), bakpoeder en zout en roer dit even goed door elkaar.
  4. In een aparte kom doe je de suiker, citrusrasp, vanille en olie bij elkaar. Mix met de elektrische mixer een paar minuten, totdat de suiker helemaal is opgelost.
  5. Voeg de natte ingredi├źnten bij de droge en mix goed door elkaar, tot er geen bloem meer te zien is. 
  6. Roer tenslotte de gekonfijte sinaasappelstukjes en/of de chocolade door je beslag.
  7. Bak je citrusblondies in ongeveer 20 minuten in het midden van de oven gaar. De randjes zijn dan net een beetje bruin geworden, blondies moeten niet supergaar want dan worden ze droog…
  8. Laat afkoelen op een taartrooster en snijd in 9 gelijke stukken. Bewaar in een luchtdichte trommel, invriezen gaat ook prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *