Custardcake met gekarameliseerde appel

Deze heerlijke vegan custardcake heeft een basis van luchtige, puddingachtige kaneelcake met daarop een laag gekarameliseerde appel. Door de appeltjes lijkt het wel wat op een tarte tatin. Echt een heerlijke cake voor de herfst en de winter, met een kop thee of koffie maar ook als dessert met een bolletje ijs erbij. 

Custardcake met gekarameliseerde appel

  • 50 gr custardpoeder
  • 100 gr bloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1 tl + 2 el plantaardige margarine of kokosolie op kamertemperatuur 
  • 80 gram + 2 el bruine basterdsuiker
  • 175 ml plantaardige melk
  • 2 appels
  • 1 tl + 1/2 tl kaneelpoeder
  • 1/4 tl kardemompoeder
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een cakevorm in.
  2. Snijd de appels in blokjes van ongeveer 1 cm, ik liet de schil er gewoon aan.
  3. Verwarm 1 tl margarine of kokosolie in een koekenpan en bak de appelblokjes een minuut of twee. Voeg dan 2 el basterdsuiker toe en de 1/2 tl kaneelpoeder en de 1/4 tl kardemompoeder. Roer even om tot de suiker is gesmolten en zet dan het vuur uit. Verdeel de gekarameliseerde appeltjes over de bodem van de ingevette cakevorm.
  4. Roer in een kom de basterdsuiker stevig door de margarine of kokosolie met een pollepel en voeg de ‘melk’ hieraan toe. Blijf een paar minuten flink roeren met een garde, zodat de suiker een beetje oplost. 
  5. Zeef de droge ingrediënten (bloem, custardpoeder, 1 tl kaneelpoeder en bakpoeder) in de kom erbij.
  6. Meng alles goed door elkaar en schenk het beslag over de appeltjes in de cakevorm.
  7. Bak de cake 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven. Test eventueel met een satéprikker of caketester of de cake gaar is. Blijft er geen beslag aan de satéprikker of caketester plakken? Dan is de cake gaar.
  8. Laat de cake een half uur afkoelen in de vorm en stort hem dan op een taartrooster of schaal om hem verder af te laten koelen. Een klein beetje warm is hij erg lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *