Feeststol petit fours

Feeststol petit fours

Rond Kerstmis en Pasen liggen de supermarkten en bakkerijen er elk jaar weer vol mee: stollen. Erg lekker bij het ontbijt, maar een plak stol bij de koffie serveren vind ik persoonlijk minder gezellig. Deze petit fours zijn net een beetje sjieker en zorgen er meteen voor dat iedereen voldoende spijs in zijn stol heeft. Door gember, tutti frutti en marmelade toe te voegen zijn deze stolgebakjes lekker fruitig, je zou ook noten en/of chocolade kunnen gebruiken als je dat lekker vindt.

Feeststol petit fours
voor 12 stuks

  • zakje gist (7 gram)
  • 1 tl suiker
  • 3 el lauw water
  • 125 gr bloem
  • 125 gr volkorenmeel
  • snuf zout
  • 3 el suiker
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl gemberpoeder
  • 125 ml plantaardige melk 
  • 125 gr tutti frutti
  • 3 el brandy of rum
  • 3 bolletjes stemgember
  • 3 el marmelade
  • 150 gr amandelspijs
  • 4 el poedersuiker (optioneel)

Roer de gist met een theelepel suiker en het lauwe water in een bakje door elkaar en laat 10 minuten schuimig worden.
Hak de tutti frutti fijn en laat even wellen met de brandy of rum en eventueel een extra el water. Alleen water kan ook natuurlijk.
Weeg ondertussen de bloem en het meel af en voeg hieraan zout, suiker en specerijen toe en roer even door.
Voeg de melk toe, eventueel met een theelepel vanille extract, samen met je gistmengsel.
Kneed dit met de hand of met de keukenmachine tot een soepel deeg, het blijft wel vrij vochtig.
Laat het deeg een uur rijzen in een ingevette en afgedekte kom.
Voeg na het rijzen de gewelde tutti frutti en fijngehakte gember toe, het deeg wordt nu nog wat natter.
Laat het deeg nu nog zeker een half uur narijzen in de ingevette, afgedekte kom.
Verwarm de oven voor op 180 graden. 
Rol de spijs uit tot een dunne plak ongeveer zo groot als je bakvorm (ik gebruikte een broodbakvorm), tussen twee stukken huishoudfolie gaat dat vrij gemakkelijk. 
Bestuif je aanrecht met wat bloem en rol ook het deeg dun uit, zodat je twee plakken deeg kunt snijden die in je bakblik passen.
Vet je bakvorm in en leg een strook bakpapier op de bodem. Druk een van de deegplakken stevig in de vorm en leg hierop de plak spijs. Hierop gaat de marmelade en vervolgens de laatste deegplak. Bestrooi het deeg eventueel met wat overgebleven tutti frutti en spijskruimels.
Bak de stol 35 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen en snijd in 12 gelijke vierkantjes. Snijd ook een randje van de zijkanten af, zodat de laag spijs mooi zichtbaar wordt.
Ter decoratie is het mooi om van 4 el poedersuiker en een paar druppels water een glazuur te maken en dit over de petit fours te druppelen.

 

2 gedachten over “Feeststol petit fours

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *