Home ReceptenKoek Fruitige bolussen

Fruitige bolussen

door Jessi
Fruitige vegan bolussen

Typisch zo’n baksel waar ik zo af en toe echt zin in heb: bolussen! Als je naar de oorsprong van de bolus op zoek gaat kom je veel verschillende verhalen tegen, maar uiteindelijk is het gewoon een drolvormige lekkernij. In Zeeland organiseren ze zelfs een heuse bolusdag. In Limburg eten ze rond carnaval nonnevotten (bips van een non, ja echt), die lijken er ook wel op. Ik weet niet of mijn versie op de goedkeuring van de traditionele bakkers kan rekenen, maar lekker zijn ze wel. Lekker kleverig, met een tikje fruitigheid door een peer of appel te verstoppen in het deeg.

Het rollen van het deeg is echt niet moeilijk en erg leuk om te doen. Ik vind het makkelijk om de bolussen te bakken in een muffinbakvorm, in muffinpapiertjes. Omdat ze zo kleverig zijn maken de muffinvormpjes ze net een beetje minder knoeierig, maar bakken op de bakplaat kan natuurlijk ook. Om het deeg lekker fluffy te maken gebruikt men vaak ei in het bolusdeeg. Ik heb aquafaba toegevoegd aan het deeg, daar wordt het net zo luchtig van! Aquafaba is geweldig, eerder maakte ik er al pannenkoeken en meringues en frosting van.

 

Fruitige bolussen

Fruitige bolussen
voor 8 stuks

  • 250 gr bloem
  • 1 flinke tl instantgist
  • 1 el suiker
  • snuf zout
  • 100 ml plantaardige melk
  • 55 gr kokosolie
  • 3 el aquafaba (het ‘sap’ uit een pot bonen of kikkererwten)
  • 1 flinke peer of appel
  • 75 gr basterdsuiker
  • 2 tl kaneel
  • handig: muffinbakvorm en papieren muffinvormpjes
  1. Meng bloem, gist, suiker en zout door elkaar in een kom.
  2. Voeg de melk, gesmolten kokosolie en de aquafaba toe.
  3. Kneed met de keukenmachine met deeghaak of met de hand tot een mooi soepel deeg.
  4. Laat het deeg in een afgedekte kom rijzen tot het ongeveer in volume is verdubbeld.
  5. Meng de basterdsuiker met de kaneel en verdeel dit over een dienblad of bakplaat.
  6. Snijd de peer of appel in kleine stukjes. Echt klein, maximaal een halve centimeter groot.
  7. Dep de peer of appel goed droog met keukenpapier.
  8. Verdeel het gerezen deeg in 8 gelijke stukken.
  9. Druk de stukken deeg een voor een voorzichtig een beetje plat met je handpalmen.
  10. Verdeel wat fruit over het deeg en vouw het deeg over het fruit.
  11. Knijp het deeg goed dicht en rol het voorzichtig uit tot een ‘slang’ van ongeveer 30 cm.

    Deeg bolus

    Zo dus.

  12. Rol de deegslangen goed door het suiker/kaneelmengsel en laat ze 10 minuten rusten.
  13. Als je de muffinbakvorm gebruikt zet je deze klaar met acht muffinvormpjes erin. Zo niet: bekleed een bakplaat met bakpapier.
  14. Rol de deegslangen een voor een op in een spiraal en stop het uiteinde netjes in. Leg ze op de bakplaat of stop ze in de vormpjes.
  15. Laat de bolussen nog een half uurtje narijzen, afgedekt met een theedoek.
  16. Verwarm ondertussen de oven voor tot 200 graden.
  17. Strooi eventueel nog wat extra kaneelsuiker op de bolussen en bak ze in 15 minuten mooi bruin en kleverig.

Wellicht ook interessant...

4 reacties

Selma 5 februari 2016 - 16:32

Lekker! Ik ben dol op bolussen, maar nog nooit zelfgemaakt.

Reageer
Jessi 5 februari 2016 - 18:06

Probeer het eens Selma, het is goed te doen! Laat je het weten als je ze gemaakt hebt?

Reageer
Susanne 7 februari 2016 - 20:42

Hihi wat leuk dat instructie “filmpje” met die afbeeldingen bij mekaar!

Reageer
Emma 5 juni 2019 - 14:17

Wat geweldig om dit recept tegen te komen. Ben gek op bolussen, maar niet op koemelk, roomboter en ei. Ik ga deze snel eens maken.

Reageer

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.