aardbeiengalette

Galette met aardbei en marsepein

Het is zomer, tijd voor aardbeien! Zelf ben ik er dol op en koop daarom vaak enthousiast twee bakjes tegelijk. Maar zacht fruit bewaart niet zo goed, dus soms zit ik met een aardbeienoverschot. Zeker als de aardbeienplanten in de tuin ook nog enthousiast fruit produceren. De galette is een geweldig baksel om je aardbeienoverschot in te verwerken. Galettes zijn een Franse vinding, eigenlijk gewoon een soort taartje dat je niet in een vorm bakt maar met de hand vormt. De marsepein werkt echt heel goed in combinatie met de aardbeien, maar een paar lepels lekkere jam kan ook prima. Denk eens aan rabarberjam of bijvoorbeeld gemberjam! Heb je nog steeds aardbeien over? Yoghurtcake met aardbeien is ook heel lekker.

Galette met aardbei en marsepein

  • 150 gr bloem
  • 80 gr margarine
  • 15 gr suiker
  • snuf zout
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 2 of 3 tl water
  • 150 gr aardbeien
  • 1/2 tl vanille-extract of -pasta
  • 50 gr marsepein (3 eetlepels van je lievelingsjam kan ook)
  • eventueel wat suiker en plantaardige melk voor de korst
  • extra: keukenmachine, deegroller
  1. Doe bloem, margarine, suiker, zout en bakpoeder in de keukenmachine en pulseer een paar keer zodat de margarine zorgt dat het mengsel of zand begint te lijken. 
  2. Voeg nu 2 eetlepels water toe en pulseer nog een aantal keer. Komt het deeg niet mooi bij elkaar, voeg dan nog een eetlepel vocht toe. Maar pas er wel mee op, anders word je deeg klef.
  3. Haal je kruimelige deeg uit de keukenmachine leg let het op een stuk huishoudfolie. Kneed een paar keer met je handen en vorm er een platte cirkel van.
  4. Leg het deeg een uurtje in de koelkast om te rusten.
  5. Maak nu de vulling. Halveer de aardbeien en verwijder de kroontjes. Roer de vanille erdoor.
  6. Verwarm de oven voor op 180 graden en wacht tot het deeg gerust heeft.
  7. Rol met een deegroller de deeglap uit tot een ronde lap van ongeveer een halve centimeter dik. Leg de lap vast op je bakplaat, vergeet het bakpapier niet.
  8. Verkruimel de marsepein (of smeer de jam) over de deeglap en laat rondom ongeveer 4 cm vrij aan de rand. Leg hierop de aardbeien.
  9. Vouw de randen voorzichtig over de vulling en probeer het deeg niet al teveel te scheuren.
  10. Bestrijk het deeg eventueel met wat plantaardige melk en bestrooi  met suiker.
  11. Bak de galette in ongeveer 25 minuten mooi bruin en gaar. Laat even afkoelen en serveer zo of met (vanille) ijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *