Home ReceptenHapjes Griekse filohapjes

Griekse filohapjes

door Jessi
Griekse filohapjes, vegan

Al heb ik dit jaar slechts een courgetteplant in mijn moestuintje, hij geeft genoeg courgettes om lekkere dingen mee te maken. Zo is er altijd deze cake, focaccia en bierbroodjes, maar ik maak ook graag linzensoep met courgette en nu dus deze knapperige borrelhapjes met Griekse invloeden. De vegan feta is optioneel, maar wel heel lekker. Laat je hem weg, gebruik dan een tikje meer zout. Sowieso: proef de vulling tot je zelf tevreden bent.

Griekse filohapjes

voor ongeveer 20 stuks

  • 1 pak filodeeg
  • 1 middelgrote courgette
  • 1/2 tl zout
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 el dille
  • 1/2 el oregano
  • 4 zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes
  • 6 groene olijven in kleine stukjes
  • 40 gr vegan feta in kleine stukjes (optioneel, ik gebruikte Violife)
  • peper, zout naar smaak
  • sesamzaadjes (optioneel)
  • olijfolie
  • vergiet of schone theedoek, bakkwastje of keukenpapier
  1. Rasp de courgette grof, ik raspte ongeveer 600 gram. Bestrooi de courgetterasp met een halve theelepel zout en laat een kwartier tot een half uur  staan, het vocht zal nu uit de courgette trekken.
  2. Ontdooi het filodeeg, laat het in de verpakking ontdooien of onder een vochtige theedoek. Nooit los op het aanrecht, het droogt uit als een malle.
  3. Snipper de ui en bak hem op middelhoog vuur in ongeveer 5 minuten glazig, voeg dan de geperste knoflookteen toe en bak deze nog een minuutje mee. Haal dan de pan van het vuur.
  4. Als het vocht uit de courgette is gekomen knijpen we er nog zoveel mogelijk extra vocht uit. Dat gaat het makkelijkst in een schone theedoek, maar in een vergiet knijpen met je handen kan ook.
  5. Als de courgette mooi droog is voeg je de gebakken ui, de kruiden, olijven, tomaatjes, feta en peper/zout naar smaak toe.
  6. Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  7. Doe wat olijfolie in een schaaltje en pak je bakkwastje erbij, een stukje keukenpapier kan eventueel ook.
  8. Leg een vel filodeeg op het aanrecht (dek de rest meteen weer af!) en strijk deze in met olijfolie. Leg hierop nog een velletje en strijk ook deze in met olijfolie. Snijd het vel in 4 gelijke stroken en leg een bescheiden eetlepel vulling op de onderkant van elke strook.
  9. Vouw de deegstroken op zoals in dit filmpje. Als je ooit samosa’s hebt gevouwen, dat is ook hier de bedoeling.
  10. Bestrijk elk gevouwen hapje met olijfolie en leg op de bakplaat met bakpapier. Bestrooi ze eventueel met wat sesamzaad. Ga zo door tot de vulling of het filodeeg op is.
  11. Bak de hapjes ongeveer 12 minuten in de voorverwarmde oven, houd ze wel in de gaten aan het einde van de baktijd… niet elke oven is hetzelfde.
  12. Laat een paar minuten afkoelen en val aan!
  13. Tip: Invriezen kan ook, maar dan wel voor het bakken. Verleng de baktijd dan met enkele minuten.

Wellicht ook interessant...

1 reactie

Corrie van de Haar 15 augustus 2019 - 19:34

Dat ziet er lekker uit! En in een mooi schaaltje. 🙂

Reageer

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.