Kokos choco vierkantjes, met vegan aquafaba glazuur.

Kokosvierkantjes & kikkererwtenwater

Tijdens dit laatste weekend van augustus geeft de zomer ons nog een mooie toegift. Deze kokos-chocoladevierkantjes zijn snel gemaakt en de kokos zorgt voor een zomerse touch. In dit recept gebruik ik ongezoete appelmoes om de hoeveelheid kokosolie te kunnen beperken. Er zijn handige kleine verpakkingen appelmoes te koop, ideaal als je verder nooit appelmoes eet (zoals ik). Mocht je toch nog wat overhouden, dan is dat prima in te vriezen. 

Op internet is een kleine revolutie aan de gang, iemand heeft namelijk ontdekt dat je van het water dat in een pot kikkererwten (of witte bonen) zit meringue kunt maken. Op de een of andere manier gedraagt het bonenwater zich net als eiwit. Dat is het proberen waard natuurlijk, al was ik wel wat sceptisch voordat ik begon. Ik deed 200 ml kikkererwtenwater (ze noemen het heel chique ‘aquafaba’) en 200 gram poedersuiker samen met een drupje azijn en een theelepel vanille-extract in de keukenrobot en verwachtte er weinig van. Maar wonder boven wonder begonnen zich al vrij snel mooie witte pieken te vormen, precies zoals bij het opkloppen van eiwit. Echt bijzonder vond ik dat zelfs de meringues die ik ervan spoot prima gelukt zijn. Door het toevoegen van de vanille proef je ook niet meer dat het eigenlijk kikkererwtenwater is.

Van het water uit een potje kikkererwten haalde ik echt heel veel ‘eiwitschuim’, meer dan genoeg om de kokosvierkantjes te glazuren en ook nog een hele bakplaat vol meringes te maken. De geglazuurde kokosvierkantjes zette ik enkele minuten onder de grill, het schuim verkleurt dan een beetje. Echt knapperig werd het niet, daarvoor moet je meer suiker toevoegen denk ik. De meringues heb ik 1,5 uur in de oven gezet, op 100 graden. Bijna niet van echt te onderscheiden. Natuurlijk hoef je helemaal niet aan het experimenteren te slaan om deze kokosvierkantjes te maken, gewoon glazuren met een mengsel van twee theelepels kokosmelk en acht eetlepels poedersuiker is ook heerlijk!

Kokosvierkantjes

Ingredients

  • 75 gr kokosolie
  • 75 gr ongezoete appelmoes
  • 125 gr suiker
  • 150 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 45 gram geraspte kokos
  • 2 el cacao
  • 125 ml kokosmelk
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Zorg dat de kokosolie een beetje zacht is, een paar seconden in de magnetron is genoeg.
  3. Mix met een ouderwetse handmixer of in de keukenrobot de kokosolie met de appelmoes en de suiker mooi licht en luchtig.
  4. Zeef de bloem en het bakpoeder en meng dit met een spatel kort door het suikermengsel.
  5. Nu mogen ook de kokos en de cacao erbij, samen met een scheutje van de kokosmelk.
  6. Meng kort en voeg in delen de rest van de kokosmelk toe.
  7. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel je (vrij dikke) cakebeslag met de spatel tot een rechthoek van ongeveer 2 cm dik. Zorg dat het beslag overal ongeveer even dik is.
  8. Bak ongeveer 20 minuten in de warme oven, tot je cake gaar is. Hij zal dan een beetje terugveren als je er zachtjes op duwt.
  9. Laat je cake een kwartiertje afkoelen op de bakplaat, voor je het bakpapier verwijdert.
  10. Zorg dat de cake helemaal is afgekoeld voor je het glazuur van je keuze aanbrengt. Op een rooster af laten koelen is het meest ideaal.
  11. Snijd de cake in 16 vierkantjes of leef je uit op een andere manier.
http://bakkenzonderbeesten.jessi.nl/kokosvierkantjes-kikkererwtenwater/

6 thoughts to “Kokosvierkantjes & kikkererwtenwater”

  1. Oei ik moet echt zo’n klopklopapparaat kopen (hoe heet zoiets die op de foto staat?0 Of denk je dat het opkloppen van het eiwit ook gaat met een ouderwetse elektrisch klopklopmixer ding?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *