paprika monkeybread

Paprika Monkeybread

Monkeybread is meestal een zoet brood dat je met je handen uit elkaar plukt en eventueel nog ergens in dipt. Ideaal voor tijdens de borrel dus, vandaar mijn hartige vegan variant met paprika. Serveer het met je favoriete hummus, artisjokdip of bijvoorbeeld tapenade. Je maakt het brood door een eenvoudig deeg te maken en hiervan deegballetjes rolt die je in het paprikasausje doopt. Deze deegballetjes gaan in een bakblik en vormen zo een heerlijk en kleurig brood om samen te delen: breekbrood dus of… monkeybread!

Paprika Monkeybread

Voor het deeg:

  • 350 gr bloem
  • 1 tl suiker
  • 1 tl zout
  • 1 zakje gist
  • 2 el olijfolie
  • 200 ml lauw water
  • 1 tl oregano
  • 3 zongedroogde tomaatjes (in kleine stukjes)
  • 1/2 tl cayennepeper (optioneel)

Voor de paprikasaus:

  • 1 rode (punt)paprika 
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el olijfolie
  • zout en peper
  1. We maken eerst het deeg. Roer in een kom de bloem, suiker, zout en gist door elkaar. Voeg hier de olijfolie, het water, de oregano, eventueel cayennepeper en de zongedroogde tomaatjes aan toe.
  2. Om het deeg te kneden gebruik je een keukenmachine met deeghaak of je handen. Met een deeghaak ben je in 5 minuten klaar, met de hand heb je in 10 minuten een mooi deeg.
  3. Laat het deeg in een kom een uurtje rijzen, afgedekt met wat huishoudfolie. (Of gebruik een hotelbadmuts, doe ik ook.)
  4. Maak ondertussen het paprikasausje. Doe alle ingredi├źnten voor het sausje in een keukenmachine of gebruik de staafmixer om ze te pureren. Voeg eventueel zout en peper naar smaak toe en zet apart.
  5. Vet een bakvorm in. Ik gebruikte een tulbandvorm, maar het maakt in principe niet uit.
  6. Als je deeg gerezen is kneed je het even kort door. Pluk nu steeds een balletje van het deeg en rol het door de paprikasaus. 
  7. Elk balletje deeg leg je in de bakvorm. Het mag lekker willekeurig, dat is juist leuk. Ga door tot je deeg op is.
  8. Verwarm de oven voor op 190 graden en laat je brood in de vorm nog even afgedekt rijzen tot de oven warm is.
  9. Bak je monkeybread in een half uur mooi gaar. Laat even afkoelen voor je hem uit de vorm haalt, anders valt hij, misschien wat uit elkaar. Enjoy!

paprika monkeybread

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *