Home ReceptenCake Pepernotenkruimelcake met stoofperen

Pepernotenkruimelcake met stoofperen

door Jessi
Pepernotenkruimelcake met stoofperen

Door het warme novemberweer zou je het bijna vergeten, maar maandag begint het Sinterklaasjournaal alweer. Een spannende tijd voor kinderen en voor veel volwassenen hèt moment om zich helemaal uit te leven in de keuken. Voor Sinterklaasavond pepernoten, gevulde speculaas of iets anders lekkers bakken hoort er vaak helemaal bij.

Sommige dingen horen gewoon bij de donkere dagen. Pepernoten en stoofperen staan zeker bovenaan mijn lijstje. Ze worden echte vrienden in deze cake, de crunch van de pepernotenkruimels gaat echt geweldig samen met de sappige stoofpeertjes. 

Als je de kruimellaag een echte pepernotenkleur wil geven, gebruik dan donkere basterdsuiker. Dat had ik niet in huis, dus is zijn de kruimels wat lichter (maar niet minder lekker). Ik gebruikte een springvorm van 26 cm voor deze cake.

Voor de stoofperen

  • 4 stoofperen
  • 500 ml rode wijn
  • rasp van een halve sinaasappel
  • 1 kaneelstokje
  • 2 steranijs
  • 1 kruidnagel
  • 50 gr suiker

Voor de cake

  • 225 gram bloem
  • 4 tl bakpoeder
  • 6 el milde plantaardige olie
  • 175 gr suiker
  • 225 ml water
  • 1 tl vanille extract

Voor de pepernotenkruimels

  • 150 gram bloem
  • 50 gram plantaardige margarine
  • 50 gram (bruine basterd)suiker
  • 2 tl speculaaskruiden
  1. Begin met de stoofperen. Schil de peren en breng ze aan de kook samen met de wijn, suiker, sinaasappel en specerijen.
  2. Laat ze in een uur op een klein pitje gaar stoven en laat de peren vervolgens afkoelen.
  3. Reduceer (koken op een hoog vuur) de wijn tot er een siroop in de pan achterblijft die de achterkant van een lepel bedekt. Laat dit afkoelen.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  5. Maak het beslag voor de cake. Zeef de bloem met de bakpoeder in een kom. 
  6. Voeg hierbij olie, suiker, vanille en water en meng vlot tot een mooi beslag.
  7. Giet het beslag in een ingevette bakvorm, waarvan de bodem is bekleed met bakpapier.
  8. Zet de stoofperen rechtop in het beslag. Je kunt er ook voor kiezen ze eerst door te snijden en het klokhuis te verwijderen. Zet de helften dan bovenaan vast met een cocktailprikker.
  9. Maak dan de kruimeltopping. Meng suiker en bloem en verkruimel de margarine erdoor met je vingers, tot je mooie kruimels hebt. Dit kan eventueel ook in een foodprocessor.
  10. Strooi de topping over het beslag, maar niet op de stoofperen.
  11. Bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar.
  12. Als de cake uit de oven komt bestrijk je de peren met de gereduceerde wijnsiroop. De rest is prima te bewaren in de koelkast, lekker op een toetje ofzo.

Wellicht ook interessant...

3 reacties

Corrie van de Haar 7 november 2015 - 12:17

Wij hebben hem mogen proeven en het is een aanrader! Voor iedereen die graag bakt, smaakt heerlijk en ziet er feestelijk uit!

Reageer
Susanne 14 december 2015 - 21:34

Heeel gaaf idee is dit zeg! Super leuk 😀

Reageer
Jessi 14 december 2015 - 22:08

Dank je Susanne, hij is op voor je het weet!

Reageer

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.