Pina Colada cake

De bekende Pina Colada cocktail maak je met witte rum, kokosmelk en ananassap en drink je bij voorkeur op een tropisch eiland of wit zandstrand. Thuis maak ik niet zo vaak cocktails, maar deze cake zorgt voor hetzelfde heerlijke zomergevoel! Zelfs als de Hollandse zomer ons wat in de steek laat…

Voor de cake

  • 225 gram bloem
  • 3 tl bakpoeder
  • 6 el milde plantaardige olie
  • 125 gr suiker
  • 225 ml kokosmelk (ik gebruikte Alpro coconut-almond drink)
  • 1 tl vanille extract
  • 1 el witte rum
  • 25 gr kokosrasp
  • 200 gr ananas (uit blik)

Voor de kokoskruimels

  • 100 gram bloem
  • 50 gram plantaardige margarine of kokosolie
  • 50 gram suiker
  • 1 el kokosrasp

Voor de siroop

  • 3 el ananassap
  • 2 el witte rum
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Maak het beslag voor de cake. Zeef de bloem met de bakpoeder in een kom. 
  3. Voeg hierbij olie, suiker, vanille, rum, kokos en melk en meng vlot tot een mooi beslag.
  4. Snijd de ananas in kleine stukjes en knijp er wat sap uit. Bestrooi de ananas met wat bloem en roer dit vlot door het beslag.
  5. Giet het beslag in een ingevette cakevorm.
  6. Maak dan de kruimeltopping. Meng suiker, kokos en bloem en verkruimel de margarine/kokosolie erdoor met je vingers, tot je mooie kruimels hebt. Dit kan eventueel ook in een foodprocessor.
  7. Strooi de topping over het beslag.
  8. Bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar.
  9. Maak ondertussen de siroop. Reduceer (koken op een hoog vuur) het ananassap tot er een siroop in de pan achterblijft die de achterkant van een lepel bedekt. Blijf roeren tijdens het reduceren, het gaat razendsnel. Roer de rum erdoor en laat de siroop afkoelen.
  10. Controleer met een caketester of cocktailprikker of de cake gaar is (dan blijft er geen beslag meer plakken aan de tester/prikker als je hem in de cake steekt) en laat hem iets afkoelen in de vorm.
  11. Stort de cake op een rooster en giet de siroop over de cake. Snijd de cake pas aan als hij helemaal is afgekoeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *