Pittige broodkrans

Pittige broodkrans

Een mooi brood vind ik altijd heel feestelijk. Als onderdeel van een buffet, of bij de borrel met verschillende smeersels. Deze broodkrans is voor beide zeer geschikt. De groene pepers en de mierikswortel geven een pittig tintje aan het brood, terwijl de plantaardige yoghurt het brood romig en lekker rijk maakt. Ik gebruikte de amandelyoghurt van Alpro, deze is hiervoor prima geschikt. Misschien dat de smaak van kokosyoghurt niet zo goed werkt, maar elke neutrale yoghurt zou verder prima moeten werken. De paprika zorgt voor extra kleur en smaak, eventueel kun je nog wat knoflook toevoegen aan de yoghurt. Zoals op de foto’s te zien is, was ik vergeten de bodem van de springvorm te bekleden met bakpapier. Het is verstandig dit wel te doen, zo krijg je de broodkrans gemakkelijker uit de vorm. 

Pittige broodkrans

Pittige broodkrans

 

Pittige broodkrans

 

Pittige broodkrans

  • 200 ml plantaardige melk
  • 50 ml olie
  • 450 gram bloem
  • ½ tl zout
  • een zakje gist van 7 gram
  • 150 ml plantaardige yoghurt
  • 1 el mierikswortel
  • 1 tl zout
  • peper
  • 6 groene pepers
  • halve rode paprika
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder

Meng in een kom bloem, gist en zout door elkaar. Maak een kuiltje in het midden en giet hierin de melk en de olie.
Kneed het deeg met de keukenmachine of met de hand tot een soepel deeg, met de hand duurt dit vanzelfsprekend wat langer.
Leg het deeg in een licht ingevette kom, dek af en laat een uur rijzen op een warme plek.
Maak ondertussen de vulling. Roer mierikswortel, paprikapoeder en zout door de yoghurt.
Snijd de pepers en paprika in kleine stukjes en roer dit ook door de yoghurt. Houd wat stukjes peper en paprika apart voor de garnering.
Rol na het deeg na het rijzen uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 40 x 25 cm. 
Verdeel de yoghurtvulling over  het deeg, maar laat het einde van de deeglap vrij. Zie ook de foto. Mocht er wat vulling uitlekken, bewaar dit dan.
Rol de deeglap voorzichtig langs de lange kant op, houd zoveel mogelijk vulling in de deegrol. 
Snijd vervolgens de deegrol met een scherp mes in plakken van ongeveer 10 cm breed.
Leg de deegplakjes langs de rand van een ingevette springvorm, waarvan de bodem is bekleed met bakpapier.
Dek de springvorm af en laat het brood nog zeker een half uur narijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
Verdeel na de rijs de bewaarde stukjes paprika en peper (en eventueel het restje yoghurtvulling) over de broodkrans. 
Bak de krans een uur in de voorverwarmde oven, check af en toe of de bovenkant niet te donker wordt. Als dit zo is dek je het brood af met aluminiumfolie.
Laat het brood even afkoelen en serveer lauwwarm, met een lekkere hummus of een ander smeersel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *