Vegan rijsttaartje met kokos en limoen

Rijsttaartje

Bij Heel Holland Bakt maakte Joris vorige week een rijstevlaai met limoen. Hoewel de jury niet bepaald ondersteboven was van de vlaai, vond ik het een mooi idee om mee aan de slag te gaan. Ik zou mijn recept geen rijstevlaai durven noemen en al helemaal niet Limburgs, maar lekker is hij wel. Het is wel een beetje een zondig taartje hoor, dus ik heb ervoor gekozen om een kleine springvorm van 15 centimeter te gebruiken. 

Vegan rijsttaartje met kokos en limoen


Rijsttaartje

Ingredients

  • Voor een taartje van 15 cm doorsnede
    Bodem
  • 125 gram bloem
  • half zakje gist (3,5 gram)
  • 3 el plantaardige olie
  • 50 ml plantaardige melk
  • 1 el suiker
  • snufje zout
    Vulling
  • 500 ml kokosmelk
  • 100 gram dessertrijst
  • 1/2e limoen
  • 1/2 tl vanille extract
  • 3 el suiker
  • snufje zout
  • 1/2 tl agar agar poeder
  • handje frambozen (vers of diepvries, optioneel)
  1. Begin met het maken van de bodem.
  2. Warm de melk op (bijvoorbeeld in de magnetron) tot het lauwwarm is.
  3. Meng in een kom de bloem met gist, suiker en zout.
  4. Voeg hieraan de lauwe melk en olie toe en meng dit ongeveer 5 minuten met de hand tot een samenhangend deeg ontstaat.
  5. Dek de kom af en laat het deeg ongeveer een uur rijzen.
  6. Ondertussen maak je de vulling. Verwarm de kokosmelk samen met de dessertrijst, sap en rasp van de halve limoen, vanille extract, een snufje zout en de suiker in een pannetje.
  7. Breng aan de kook en blijf regelmatig roeren om aanbranden te voorkomen.
  8. Kook de rijst in ongeveer 15 minuten beetgaar (even proeven!).
  9. Roer de agar agar aan het einde van de kooktijd door de rijst en laat nog twee minuten meekoken.
  10. Draai het vuur uit en laat de rijstvulling even afkoelen.
  11. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet je bakvorm in met een beetje olie.
  12. Rol je deeg met een deegroller uit tot een mooie dunne lap. Bekleed de ingevette bakvorm met je deeg en laat gerust wat deeg over de rand hangen. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
  13. Bak het deeg ongeveer 10 minuten in de warme oven, zodat het alvast een beetje voorgaart en hij straks mooi gaar wordt.
  14. Roer eventueel de frambozen door het rijstmengsel en vul de taartbodem met de vulling.
  15. Bak het taartje in ongeveer 30 minuten mooi gaar.
  16. Laat het taartje wat afkoelen en haal hem dan uit de vorm om verder af te koelen op een rooster.
  17. Decoreer eventueel met wat kokosrasp en/of wat limoenrasp.
http://bakkenzonderbeesten.jessi.nl/rijsttaartje/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *