Home Recepten Shortbreadtaartjes & Decemberlikeur

Shortbreadtaartjes & Decemberlikeur

door Jessi
Vegan speculaastaartjes met mandarijn

Shortbread is een knapperig Brits koekje met een geweldige roombotersmaak en een kruimelige structuur. Ontzettend lekker, maar niet vegan natuurlijk. Gelukkig blijkt kokosolie een heel aardige vervanger voor de roomboter, zeker in dit recept waar de kruiden de smaakmaker zijn. Eigenlijk zou je ook gewoon vegan shortbread kunnen maken met dit recept. Dan zou je het deeg als een worstje in de huishoudfolie kunnen rollen en in plakjes snijden als het uit de koelkast komt. Ook lekker. Deze kleine taartjes zijn gemaakt met Sinterklaas in het achterhoofd, als hij weer in het land is zijn de mandarijnen immers het lekkerst… en heerlijk fris bij de dadel-notenvulling van deze taartjes.

Zelf likeurtjes maken van wodka zouden echt meer mensen moeten doen. Het is ontzettend eenvoudig en weinig werk. Deze Decemberlikeur is een origineel zelfgemaakt cadeautje voor tijdens de feestdagen. Met kaneel, steranijs en sinaasappelrasp maak je een soort winterversie van Cointreau. Scroll naar beneden voor het recept.

Vegan speculaastaartjes met mandarijn

 

Speculaastaartjes met mandarijn 
voor 8 minitaartjes

  • 40 gram kokosolie
  • 30 gram suiker
  • 1 el water
  • 75 gram bloem
  • 1 tl koek- of speculaaskruiden
  • 1/2 tl vanille extract
  • 75 gram dadels
  • 1 el marmelade
  • 25 gram noten naar keuze
  • 1 tl plantaardige melk of water
  • 1 mandarijn
  • Extra nodig: muffinbakvorm, blindbakbonen

Zorg dat je kokosolie op kamertemperatuur is en meng het samen met de suiker en het water luchtig met een elektrische mixer. Zorg dat er geen klontjes kokosolie meer te zien zijn.
Meng met een spatel de bloem, vanille en de kruiden door het kokosoliemengsel zodat een deeg ontstaat. Help eventueel een beetje met je handen, maar zorg dat de kokosolie niet teveel smelt.
Leg het deeg in huishoudfolie een half uur in de koelkast.

Maak ondertussen de vulling door de ontpitte dadels samen met de noten en de marmelade tot een mooie gladde pasta te malen in de keukenmachine. Voeg eventueel een theelepel water of plantaardige melk toe als de vulling te dik is.

Verwarm de oven voor op 180 graden en rol je deeg uit tot een dunne lap. Steek hier acht cirkels uit die je vervolgens netjes in de muffinvorm drukt. Verkreukel een stuk bakpapier en leg hier de blindbakbonen in. Zo voorkom je dat je bodems teveel omhoog komen tijdens het bakken.
Bak de taartbodems 15 minuten in de warme oven en haal een paar minuten voor het einde (voorzichtig) de bakpapiertjes met blindbakbonen weg. Zo kunnen de bodems mooi uitdrogen.
Haal de taartbodempjes voorzichtig uit de vorm als ze nog warm zijn en laat afkoelen op een rooster.

Als de bodems afgekoeld zijn verdeel je de vulling over de bodems met een spuitzak of lepel. Versier met een half schijfje mandarijn, als je de taartjes niet direct serveert is het handig de mandarijn goed droog te deppen en in te strijken met wat agavesiroop. Zo blijven ze mooi glanzen.

Deze likeur is een heel leuk cadeautje voor tijdens de feestdagen en eigenlijk helemaal niet zoveel werk.

Decemberlikeur

Voor ongeveer 1,25 liter decemberlikeur doe je het volgende:
Stop in een fles wodka van 0,75 liter het volgende:

  • 2 kaneelstokjes
  • 3 steranijs
  • rasp van 1 (biologische) sinaasappel

Zet de fles op een donkere plaats twee weken weg en schud de fles elke dag. Zo kan de wodka alle smaken goed uit de ingrediƫnten trekken.
Na twee weken zeef je de wodka door een koffiefilter en mengt het met suikerwater. Het suikerwater maak je door 400 gram suiker op een laag vuurtje op te laten lossen in 400 ml water.
Meng de wodka met het suikerwater en schenk in goed afsluitbare schone flessen. Zet je likeur nog ongeveer twee weken weg op een donkere plaats.

Wellicht ook interessant...

1 reactie

Corrie van de Haar 16 november 2015 - 23:14

Wij hebben ze mogen proeven bij Jessi! Overheerlijk! Misschien zijn we een beetje partijdig, maar bij ons is het zo: Smaakt het niet, dan zeggen we het ook. Dus alle bakkers zonder beesten, ga hiermee aan de slag!

Reageer

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.