citroen-muntcake

Zomerse citroen-muntcake

Twee hele citroenen gaan in deze frisse vegan cake, samen met blaadjes verse munt: zomer in een cake! Ik ben dol op cakes waarvan het beslag klaar is zodra de oven is voorverwarmd. Dit is er weer zo een, ook ideaal voor de warmere dagen waarop je eigenlijk liever helemaal niet in de keuken wil staan. Op koelere dagen haal je met deze cake de zomer alvast in huis. Altijd goed dus. Plantaardig eten is tegenwoordig hip, dus de grote merken brengen ook steeds meer vegan producten op de markt. In dit recept gebruikte ik deze margarine, die het ook prima doet op brood trouwens.

  • 275 g bloem
  • 1 tl baking soda (dat koop je bij de toko)
  • 1 tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 125 ml plantaardige olie, of 125 gr zachte margarine/kokosolie
  • 175 ml agavesiroop
  • 2 (biologische) citroenen
  • de blaadjes van 2 takjes verse munt
  • 1 tl vanille-extract
  • 4 el poedersuiker (optioneel)
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een cakevorm of tulbandvorm in.
  2. Rasp de schil van de citroenen, pel ze, verwijder de pitten en pureer het vruchtvlees samen met de munt in een keukenmachine of met een staafmixer. Let op: verwijder zoveel mogelijk van het wit onder de schil, dit is namelijk nogal bitter en niet lekker in een cake. Tenzij je dol bent op bittere cake.
  3. Roer de droge ingrediënten (bloem, baking soda, bakpoeder en zout) door elkaar in een grote kom.
  4. Meng in een andere kom citroen-muntpuree, citroenrasp, olijfolie, agavesiroop en vanille-extract goed door elkaar.
  5. Giet het vloeibare mengsel bij de droge ingrediënten. Roer het mengsel goed door, maar niet langer dan nodig.
  6. Doe het beslag in de ingevette vorm en bak de cake 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  7. Laat de cake afkoelen in de vorm voordat je aansnijdt.
  8. Eventueel kun je de cake nu decoreren met een eenvoudig glazuur van 4 el poedersuiker gemengd met enkele druppels citroensap (of water). 

Dit recept is gebaseerd op dit recept voor Sinaasappel-olijfoliecake dat ik maakte voor Vegatopia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *