Home ReceptenCake Amandelcake met peer

Amandelcake met peer

door Jessi

Deze cake was dit jaar ons oudjaarsgebak, naast de traditionele oliebollen en appelbeignets natuurlijk. Daarom wilde ik een niet te zware cake bakken, maar wel vol smaak en lekker mals. Een beetje fris door de peer, met de rijke smaak van amandel en een klein beetje kaneel of kardemom. Amandelmeel in een cake geeft net een beetje een andere structuur, minder droog en een volle smaak. Als topping vond ik amandelstiften bij de supermarkt, maar amandelschaafsel kan natuurlijk ook. En ik denk dat appel in plaats van peer ook heel lekker kan zijn. Geef er gewoon je eigen draai aan.

In dit recept gebruik ik vegan ‘karnemelk’ door wat citroensap of appelcider azijn te mengen met plantaardige melk, in combinatie met de baking soda zorgt dat voor een extra luchtige cake. Samen met het bakpoeder, waar het zuur al verwerkt zit in het zakje, geeft het een mooi resultaat zonder dat typische bakpoedersmaakje. Elke week deel ik op Instagram een vegan baktip, om zoveel mogelijk mensen te laten zien dat plantaardig bakken echt niet moeilijk is. Deze tips verzamel ik ook op deze website, op de pagina Vegan Baktips. Waarom ei, zuivel en honing gebruiken als het ook zonder kan?

INGREDIËNTEN

  • 200 gr bloem
  • 60 gr amandelmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl baksoda
  • snuf zout
  • 175 ml plantaardige melk
  • 1 el appelcider azijn of citroensap
  • 100 gr kokosolie
  • 120 gr suiker
  • 80 ml sinaasappelsap
  • 1 tl vanille extract
  • 2 rijpe peren (peren uit blik werkt ook prima)
  • 1 el bloem
  • 1 tl kaneel of kardemom
  • 1 el amandelstiften/amandelschaafsel
  • poedersuiker
  1. Verwarm je oven voor op 180 graden en vet een bakvorm in, ik gebruikte een vorm van 19 cm doorsnede. Een stuk bakpapier op de bodem van de vorm leggen is ook een goed idee, maar niet noodzakelijk.
  2. Voor dit recept is het nodig dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, haal ze dus een tijdje van tevoren uit de koelkast.
  3. Snijd de geschilde peren in vrij dunne plakjes, dep ze goed droog en wentel ze in een eetlepel bloem gemengd met een theelepel kaneel of kardemom. Zet ze even aan de kant.
  4. Doe het amandelmeel in een kom en zeef hierover de bloem, bakpoeder, baksoda en zout en roer alles eventjes door elkaar.
  5. Doe in een kommetje de azijn/citroensap bij de plantaardige melk, roer even door en zet aan de kant.
  6. Smelt de kokosolie (in de magnetron, in de opwarmende oven (in een hittebestendig bakje) of in een pannetje).
  7. Roer sinaasappelsap, suiker en vanille goed door de gesmolten kokosolie. Zorg echt voor sinaasappelsap op kamertemperatuur, anders stolt je kokosolie.
  8. Voeg hierbij de melk met azijn/citroensap en roer alles stevig door elkaar.
  9. Schenk de vloeibare mix bij het bloemmengsel en roer even goed door, maar niet te lang (dan wordt je cake taai).
  10. Giet de helft van je beslag in de ingevette cakevorm en leg hierop de helft van de plakjes peer.
  11. Schenk de rest van het beslag erover en leg de rest van de peer erop. Strooi de amandelen en eventueel wat suiker (voor extra crunch) over de cake.
  12. Bak de cake in ongeveer 45 mooi goudbruin en gaar. De cake is goed als de cake wat los komt van de randen van de cakevorm.
  13. Laat de cake wat afkoelen en eet hem lauwwarm, of laat hem verder afkoelen op een rooster.

Deze cake is het lekkerst op de dag dat hij gebakken is, door de peer wordt de cake wat vochtiger als je hem langer bewaard. Maar natuurlijk smaakt hij de volgende dag ook nog prima, lekker met een bolletje ijs erbij bijvoorbeeld…

Wellicht ook interessant...

1 reactie

Bananen pannenkoekjes – Plantbites 20 januari 2022 - 11:17

[…] niet. Er zijn een paar geweldige websites die je kunnen helpen met wat basis tips. Probeer eens wat bakrecepten en je zult het zo onder de knie hebben. Zo zijn we met z’n allen weer een stapje dichterbij een […]

Reageer

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.