Home ReceptenKoek Appelrondo’s met amandelspijs

Appelrondo’s met amandelspijs

door Jessi

Het werd wel weer eens tijd om een Hollandse klassieker te ‘veganizen’, deze keer koos ik voor appelrondo’s. Deze koeken hebben voor veel mensen iets nostalgisch, ze werden vroeger vaker gebakken dan nu. Zonde hoor, ze zijn nog altijd hartstikke lekker. Een laagje amandelspijs met frisse appeltjes erop, een klein appeltaartje zou je kunnen zeggen. En dankzij het wonder dat aquafaba heet, zal niemand merken dat ze helemaal vegan zijn. Wie heeft er in 2020 nu nog eieren nodig?

Appelrondo’s met amandelspijs
recept voor 12 stuks

Voor het deeg:

  • 150 gr bloem
  • 110 gr plantaardige margarine
  • 1 tl bakpoeder
  • rasp van een 1/2e biologische citroen
  • snuf zout
  • 75 gr lichtbruine of witte basterdsuiker
  • 2 el aquafaba (vocht uit een blik kikkererwten)

Voor de vulling:

  • 2 friszure appels (bijvoorbeeld elstar of goudreinet)
  • mespuntje kaneel
  • 250 gr amandelspijs
  • 2 el aquafaba (vocht uit een blik kikkererwtenwater)
  • optioneel: 1 el abrikozenjam
  • muffinvorm (een flexibele vorm is fijn bij dit recept)
  1. Mix alle ingrediënten voor het deeg goed door elkaar met een handmixer of in de keukenmachine met platte menghaak. 
  2. Leg het deeg minimaal een half uur in de koelkast, dan is het makkelijker uit te rollen.
  3. Schil ondertussen de appels en snijd ze in kleine stukjes, van ongeveer een centimeter groot. Hussel ze door elkaar met de kaneel.
  4. Meng de amandelspijs met 2 el aquafaba en eventueel een paar druppels water, zodat het smeuïg wordt.
  5. Verwarm je oven voor op 200 graden, vet je muffinvorm in met wat margarine.
  6. Bestrooi je werkblad met bloem en rol je deeg uit tot een lap van ongeveer een halve centimeter dik.
  7. Steek hieruit cirkels die groot genoeg zijn om de muffinvormpjes te bekleden en druk ze netjes in de gaten van de muffinvorm.
  8. Schep in elke rondo een ruime eetlepel spijs en verdeel de appelstukjes over de koeken.
  9. Bak ze in ongeveer 25 minuten mooi bruin en goed gaar, liever een paar minuten te lang dan te kort. Zo blijven ze langer lekker na het bakken.
  10. Laat de rondo’s een kwartiertje afkoelen in de vorm en haal ze er dan voorzichtig uit en laat ze op een rooster verder afkoelen. 
  11. Optioneel: verwarm de abrikozenjam een beetje en bestrijk de rondo’s hiermee voor een mooi glanzend laagje.
  12. P.S. Deze koeken zijn het lekkerst op de dag dat ze gebakken zijn, bewaar ze niet te lang.

Wellicht ook interessant...

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.