Home ReceptenBrood Babka met kastanje en maanzaad

Babka met kastanje en maanzaad

door Jessi

Wil je een feestelijk zoet brood bij het ontbijt of de brunch, maar eens iets anders dan een stol? Dan is een babka een mooi alternatief. Een mooi brioche-achtig brood om te zien, met zichtbare laagjes zoete vulling. Deze vegan babka heeft een vulling van kastanjes en maanzaad, een mooie combinatie voor de herfst en de winter. Je kunt gekookte kastanjes in de meeste supermarkten en toko’s kopen. Ook de gezoete kastanjepuree is goed te gebruiken in deze vulling. Maanzaad geeft de vulling een lekkere nootachtige crunch, net als bij deze broodkrans trouwens.

Babka met kastanje en maanzaad

  • 150 ml plantaardige melk
  • 75 gr plantaardige margarine
  • 1 tl instant gist
  • 50 gr suiker
  • 300 gr bloem
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 150 gr gekookte kastanjes (gebruik je gezoete kastanjepuree, laat dan de suiker hieronder weg)
  • 50 gr suiker
  • 50 gr maanzaad
  • 1 tl vanille extract
  • 2 el plantaardige melk
  • 1 el agave siroop

extra nodig: een keukenmachine

  1. Zorg dat de plantaardige melk en de margarine op kamertemperatuur zijn. Even in de magnetron kan helpen.
  2. Roer in een kom de gist, bloem, 50 gram suiker en de kaneelpoeder door elkaar.
  3. Voeg hieraan de melk en margarine toe.
  4. Kneed het deeg 5 minuten in een keukenmachine met deeghaak, of 10 minuten met de hand.
  5. Laat het deeg op een warme plek een uur rijzen.
  6. Maak ondertussen de vulling, door de kastanjes samen met 50 gram suiker, het maanzaad en de vanille tot een pasta te malen in een keukenmachine. Voeg eventueel 2 eetlepels melk toe als het mengsel te droog is.
  7. Als het deeg gerezen is rol je het op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een vierkante deeglap van ongeveer 30×30 cm.
  8. Besmeer het deeg met je kastanjemengsel, bijna tot de randen.
  9. Rol het deeg zo strak mogelijk op tot een rol en snijd de uiteinden eraf.
  10. Snijd de rol over lang doormidden, zodat je twee strengen deeg krijgt.
  11. Sla deze strengen een aantal keer over elkaar heen, knijp de uiteinden wat samen en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier of in een ingevet broodblik.
  12. Laat de babka nog een half uur afgedekt rijzen, verwarm ondertussen je oven voor op 190 graden.
  13. Bak de babka in ongeveer 45 minuten mooi goudbruin en gaar.
  14. Bestrijk de babka met wat agavesiroop, zodat hij mooi gaat glimmen.
  15. Haal hem na een kwartier uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.

Wellicht ook interessant...

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.