Home ReceptenCake Fruitige yoghurtcake

Fruitige yoghurtcake

door Jessi
6 reacties

Inspiratie voor deze cake kreeg ik op de basisschool waar ik werk. Wij vierden daar namelijk de verjaardag van onze Koning met de Koningsspelen en het Koningsontbijt (bij ons een lunch, maar dat doet er verder niet toe). In het pakket dat we kregen om het ontbijt mee te verzorgen zat een potje ongezoete fruitspread. Helaas kozen de kinderen voor de gezoete jam en bleef het potje vol. Ik vond het zelf heerlijk en bedacht direct dat het erg lekker zou zijn in een yoghurtcake. Na wat experimenteren maakte ik de volgende cake, met de fruitspread dus. Maar het kan natuurlijk ook met vers rood fruit of diepvriesfruit. Hoe dan ook: dit is een heerlijk fruitige vegan yoghurtcake, lekker fris en erg makkelijk om te maken. 

Fruitige yoghurtcake

  • 250 gr bloem
  • 100 gr suiker (150 gram als je ongezoete yoghurt gebruikt)
  • 2 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 200 ml plantaardige yoghurt
  • 70 ml plantaardige melk
  • 60 ml plantaardige olie 
  • 1 tl vanille extract
  • rasp van een halve biologische citroen
  • 75 gram rood (diepvries)fruit (of een ongezoete fruitspread zoals deze)
  • optioneel: 4 el poedersuiker en wat citroensap voor het glazuur
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een cakeblik in met wat olie.
  2. Zeef de bloem en het bakpoeder in een kom en roer de suiker en het zout erdoor.
  3. Mix in een andere kom de yoghurt, melk, olie, vanille en citroenrasp stevig door elkaar.
  4. Giet de vloeibare ingrediƫnten bij de droge en roer tot een mooi beslag.
  5. Giet het beslag in je ingevette bakvorm en strijk de bovenkant een beetje glad.
  6. Als je vers of diepvriesfruit gebruikt: plet sommige vruchtjes wat met een vork, laat ongeveer de helft heel.
  7. Verdeel het fruit of de fruitspread over de bovenkant van je beslag en ga een paar keer met een mes door het beslag, zodat het fruit mooi verdeeld wordt.
  8. Bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Test aan het einde even met een sateprikker of caketester of de cake gaar is. 
  9. Laat de cake ongeveer 1o minuten afkoelen in vorm en stort hem dan op een rooster om verder af te koelen.
  10. Eventueel kun je de cake nu decoreren met een eenvoudig glazuur van 4 el poedersuiker gemengd met enkele druppels citroensap (of water).

Ook iets voor jou?

6 reacties

Kirsten 1 april 2017 - 12:38

Heerlijk, dankjewel voor het recept!

Reageer
Kathy 17 april 2017 - 23:27

Hallo,
Kan ik de cake op kamertemp bewaren of moet hij gekoeld worden?
En hoelang blijft hij goed?

Alvast bedankt voor de info.

Kathy

Reageer
Jessi 18 april 2017 - 06:26

Omdat het een vrij vochtige cake is zou ik hem in de koelkast bewaren. Niet langer dan een dag of twee. Maar dan is hij vast al wel op…

Reageer
carla 13 januari 2018 - 22:22

Vanmiddag de cake gemaakt, vanavond bij de thee een plakje geproefd.
Lekker dus!
Dit recept houden we erin.

Reageer
Jessi 13 januari 2018 - 22:28

Wat leuk om te horen Carla! Eet smakelijk!

Reageer
Galette met aardbei en marsepein | Bakken Zonder Beesten 23 juni 2018 - 09:03

[…] ook prima. Denk eens aan rabarberjam of bijvoorbeeld gemberjam! Heb je nog steeds aardbeien over? Yoghurtcake met aardbeien is ook heel […]

Reageer

Reageer