Home ReceptenBrood Hartige broodjes met ajvar

Hartige broodjes met ajvar

door Jessi

Deze hartige vegan broodjes met ajvar zijn een lekker alternatief voor het eeuwige stokbrood bij de soep, barbecue of buffet. Misschien denk je nu, ajvar? Wat is dat nu weer? Het is een saus/spread/smaakmaker op basis van geroosterde paprika en aubergine en komt oorspronkelijk uit Macedonië. Als je het nog niet kent: je mist echt iets. Het is in bijna elke supermarkt te krijgen en volgens mij altijd vegan. Je kunt het op brood of een toastje doen, door de pastasaus is het geweldig en het fleurt een soepje enorm op.

En… je kunt er dus deze broodjes mee maken. Samen met de gebakken uitjes zorgt de ajvar voor een heel smakelijk en hartig broodje waar eigenlijk niets meer op hoeft. Het recept is echt niet moeilijk en leuk om te maken. Liever iets anders bij de soep? Deze broodjes uit de koekenpan zijn ook lekker hartig en makkelijk, een uienbroodje met mosterd is ook altijd goed (tenzij je niet van mosterd en/of ui houdt natuurlijk).

Hartige broodjes met ajvar
voor 10 stuks

Voor de vulling:

  • 50 gr plantaardige margarine (ik gebruikte Wajang)
  • 75 gr ajvar (mild of pittig naar smaak)
  • 1/2 tl uienpoeder
  • eventueel peper

Voor het deeg:

  • 325 gr bloem
  • 1/2 zakje gist (3,5 gr)
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl suiker
  • 25 gr gebakken uitjes (zelf een uitje knapperig bakken mag van mij ook)
  • 185 ml plantaardige melk
  1. Smelt de margarine en roer de ajvar en het uienpoeder erdoor, met eventueel wat peper naar smaak als je voor de milde ajvar hebt gekozen. Zet het mengsel apart, zodat het weer wat harder wordt.
  2. Ondertussen maken we het deeg. Meng in een kom de bloem, gist, zout, suiker, uitjes door elkaar. Voeg hier de plantaardige melk aan toe, ik gebruik graag havermelk.
  3. Meng het deeg met je handen of een pollepel even vlot door elkaar en kneed het vervolgens tot een soepel deeg. Dit kan met je handen, een keukenmachine met kneedhaak of een handmixer met deeghaken.
  4. Dek de kom met het deeg af met een theedoek of huishoudfolie (een douchemuts uit een hotel werkt ook hartstikke goed) en laat het deeg in volume verdubbelen op een warme plaats. Afhankelijk van de temperatuur duurt dit 45-60 minuten. Zet alvast een bakplaat klaar met een velletje (herbruikbaar) bakpapier.
  5. Bestrooi je aanrechtblad met wat bloem en rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van ongeveer 30 bij 40 cm (ongeveer zo groot als je bakpapier). Bestrijk het deeg royaal met het ajvarmengsel, maar houd nog wel iets (een ruime eetlepel) over. 
  6. Snijd het deeg in de lengte in 10 repen. Nu wordt het even kliederen geblazen. Draai/twist elke reep een paar keer rond (probeer de vulling aan de binnenkant te houden, zie foto onder dit recept) en draai hem daarna om je vingers en leg er een ‘knoop’ in door de uiteinden door het gat omhoog te drukken (het komt niet zo nauw hoor). Leg de deegknopen op de bakplaat, dek af met een theedoek of ingevette huishoudfolie (als je een hele grote plastic zak hebt, schuif dan gewoon de hele bakplaat erin) en laat ze een half uurtje narijzen.
  7. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. 
  8. Bak na het narijzen de broodjes in ongeveer 20 minuten  gaar en bruin, elke oven is anders dus houd ze aan het einde van de baktijd even in de gaten. Misschien moeten ze een paar minuten korter of langer bakken.
  9. Bestrijk de nog warme broodjes met het overgebleven ajvarmengsel (of gebruik het als dip, kan ook) en laat ze een half uurtje afkoelen.

Wellicht ook interessant...

1 reactie

Corrie van de Haar 9 januari 2022 - 12:29

Het ziet er weer heerlijk uit Jessi.

Reageer

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.