Home ReceptenBrood Hartige broodjes uit de koekenpan

Hartige broodjes uit de koekenpan

door Jessi

Soms ben ik soep aan het koken en bedenk ik me dat het geweldig zou zijn om er een lekker vers broodje bij te eten. Maar brood bakken kost tijd, soms eigenlijk teveel tijd. Deze hartige broodjes uit de koekenpan zijn ideaal voor bij een kop soep en binnen een kwartier klaar. Ik gebruik in deze broodjes sjalotten en miso, een geweldige smaakmaker van gefermenteerde sojabonen.

Miso kan eigenlijk in heel veel soepen, sauzen en andere gerechten worden gebruikt en geeft een fijne intense smaak aan een gerecht. Deze keer kocht ik bruine genmai miso, gemaakt van bruine rijst. Elke miso is anders, maar zeker in de veganistische keuken een ideaal ingrediënt om in de koelkast te hebben. In deze broodjes geeft het een beetje een kazige smaak, voor het kaas-ui gevoel.

Ben je meer in de mood voor een gewoon naturel broodje? Dat kan ook hoor, eigenlijk zijn alle smaakmakers in deze makkelijke broodjes optioneel. Behalve het zout dan, gebruik hiervan iets meer als je geen miso gebruikt. De sojayoghurt zorgt voor het zuurtje dat de bakpoeder nodig heeft om het brood luchtig te maken, daardoor hebben deze broodjes geen gist nodig en hoeven ze dus ook niet te rijzen. Lekker snel klaar!

Hartige broodjes uit de koekenpan

  • 100 gram sojayoghurt
  • 15 gram bruine miso
  • 1 tl olijfolie + wat extra
  • 200 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder 
  • snufje zout
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl kurkuma (optioneel, voornamelijk voor de kleur)
  • 2 flinke sjalotten (of 3/4  kleinere)
  1. Snipper de sjalotten fijn en bak ze in een klein beetje olijfolie mooi bruin en glazig. Zet even apart.
  2. Roer de miso en een theelepel olijfolie door de sojayoghurt, zodat een mooi egaal mengsel ontstaat.
  3. Meng in een kom de bloem, bakpoeder, zout, kurkuma en knoflookpoeder.
  4. Voeg de gebakken sjalotten hierbij, samen met het yoghurtmengsel. 
  5. Roer goed door elkaar, zodat het een samenhangend deeg wordt. 
    Is het deeg te droog? Voeg dan een klein beetje water toe.
  6. Verdeel het deeg in vier stukken en vorm hiervan ronde broodjes van ongeveer 1 centimeter dikte.
  7. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur een bak de broodjes in ongeveer 10 minuten gaar en goudbruin. Keer ze regelmatig.
    Heb je een goede anti-aanbakpan, dan is er waarschijnlijk geen olie nodig. Gebruik indien nodig een klein beetje olie. 
  8. Laat de broodjes een paar minuten afkoelen en eet ze zo vers mogelijk, met of zonder smeersel. Lekker bij een kop soep.

Wellicht ook interessant...

1 reactie

Corrie 21 november 2020 - 21:54

Dat moet ik als niet keukenprinses ook kunnen.
Ga ik zeker proberen, want het ziet er heerlijk uit.

Reageer

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.