Home ReceptenKoek Hazelnoot kletskoppen

Hazelnoot kletskoppen

door Jessi

Een kletskop is een lekker knapperig koekje, ontzettend Hollands ook. De suiker karameliseert tijdens het bakken, waardoor ze crunchy worden. Wel een klein beetje tricky om ze niet te lang (lees: verbrand) of te kort (lees: slap) te bakken. Echt even goed in de gaten houden dus. Maar dan heb je ook wat. Zelf stop ik ze graag in een bolletje plantaardig ijs bij een toetje, maar gewoon bij de koffie of thee kan natuurlijk ook. Ik maakte ze met hazelnoot, met blanke amandelen is meer traditioneel en kan natuurlijk ook.

Hazelnoot kletskoppen
recept voor 15 stuks

  • 20 gr plantaardige margarine (op kamertemperatuur)
  • 75 gr witte of lichtbruine basterdsuiker
  • 15 ml plantaardige melk
  • 1/2 tl vanille extract
  • 25 gr hazelnoten zonder vliesje, fijngehakt
  • snuf zout
  • 40 gr bloem
  1. Verwarm je oven voor op 180 graden en leg een vel bakpapier op de bakplaat.
  2. Mix de margarine, basterdsuiker, melk en vanille samen mooi glad, gebruik een pollepel, handmixer of een keukenmachine met platte menghaak.
  3. Roer de gehakte hazelnoten door het mengsel. Ik zou hiervoor de pollepel gebruiken.
  4. Voeg tenslotte de bloem en een snufje zout toe en meng nog even goed met de pollepel.
  5. Gebruik een theelepel om bolletjes van het beslag te vormen, leg deze flink uit elkaar op de met bakpapier beklede bakplaat (ze lopen heel erg uit).
  6. Duw de bolletjes iets plat en bak ze in ongeveer 8 tot 10 minuten (bij elke oven is dit anders) mooi goudbruin en knapperig.
    Let even dus goed op! Te donker is niet lekker, maar als ze te licht zijn dan blijven ze slap…
  7. Afkoelen kan gewoon op de bakplaat, maar mag ook op een rooster.
  8. Bewaar ze in een luchtdichte pot of trommel, dan blijven ze knapperig.

Wellicht ook interessant...

1 reactie

Corrie van de Haar 30 december 2019 - 18:57

En ze zijn echt heerlijk !

Reageer

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.