Home Recepten Hollandse Appeltaart

Hollandse Appeltaart

door Jessi
5 reacties

Vandaag is het World Vegan Day, een mooie dag om mijn recept voor een klassieke Hollandse vegan appeltaart met jullie te delen. Op de Facebookpagina van Bakken Zonder Beesten vroeg ik of er iemand behoefte had aan dit recept en de reacties waren overduidelijk: delen maar! Bij deze. Ik doe graag wat verkruimelde amandelspijs of marsepein door de vulling, maar wat noten erdoor is ook ontzettend lekker. Leef je uit, dit is zoals ik hem altijd maak. 

Hollandse Appeltaart

Deeg:

  • 300 gr zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 200 gr plantaardige margarine (koud) 
  • 75 gr bruine basterdsuiker en 75 gr kristalsuiker (of gewoon 150 gr suiker)
  • 4 el + 1 el aquafaba (vocht uit een blik kikkererwten) 
  • 1 tl citroenrasp

Vulling:

  • 5 middelgrote appels (liefst niet te zoet, zoals goudreinet)
  • 1 tl citroensap
  • 3 el basterdsuiker (of kristalsuiker)
  • 150 gr rozijnen
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 1/2 tl kardemompoeder (optioneel)
  • 2 el maizena of custardpoeder
  • optioneel: 50 gram amandelspijs
  1. We beginnen met het deeg. Meng meel, zout en kaneelpoeder door elkaar in een kom.
  2. Verkruimel de koude margarine hierdoor, gebruik je vingertoppen of een keukenmachine. Als het mengsel op broodkruimels lijkt is het goed.
  3. Roer de suiker door het mengsel en voeg ook 4 eetlepels aquafaba en de citroenrasp toe. Kneed het deeg met je handen tot een mooie samenhangende bal.
  4. Rol het deeg in huishoudfolie en leg het even in de koelkast terwijl je de vulling maakt.
  5. Verwarm nu ook de oven voor, op 180 graden. Vet ondertussen ook even de bakvorm in met wat margarine, ik gebruikte een ronde met een doorsnede van 25 cm.
  6. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in kwarten en vervolgens in plakjes van ongeveer 1 cm dik.
  7. Meng de plakjes appel met de overige ingrediënten voor de vulling.
  8. Haal het deeg uit de koelkast en bestrooi het aanrechtblad met wat bloem.
  9. Rol driekwart van je deeg uit tot een ronde lap, wat groter dan de bakvorm.
  10. Bekleed je bakvorm met het deeg, zorg dat het overal ongeveer even dik is. De rand moet 3 tot 4 cm hoog zijn, anders past je vulling niet.
  11. Verdeel de vulling over het deeg in de vorm. Probeer zo min mogelijk gaten in de vulling te krijgen.
  12. Rol van de rest van het deeg 12 rolletjes zo groot als de bakvorm en vlecht een mooi patroontje op de vulling. 
  13. Bestrijk het gevlochten deeg met de eetlepel aquafaba. 
  14. Bak de appeltaart 30 minuten op 180 graden, zet dan de oven op 160 graden en bak nog eens 45 minuten.
  15. Laat de appeltaart een kwartier afkoelen in de vorm, verwijder de zijkant van de vorm maar laat de taart wel op de bodem van de vorm verder afkoelen.
  16. Eet smakelijk!

Ook iets voor jou?

5 reacties

Corrie van de Haar 1 november 2018 - 11:41

We proeven hem zaterdag graag!

Reageer
James 5 november 2018 - 16:10

Ziet er heerlijk uit, kwam dit tegen op positivegan!

Reageer
Jessi 5 november 2018 - 16:20

Bedankt James! ☺️

Reageer
Marieke 15 oktober 2019 - 23:11

Gemaakt en hij is echt superlekker! Heb wel veel minder aquafaba gebruikt.

Ga hierna de kruidkoek proberen, yum!

Reageer
Jessi 16 oktober 2019 - 06:05

Fijn dat het gesmaakt heeft! Minder aquafaba kan ook, de structuur van je deeg zal dan iets vaster geweest zijn denk ik. Ook lekker!

Reageer

Reageer