Home ReceptenCake Kokosvierkantjes & kikkererwtenwater

Kokosvierkantjes & kikkererwtenwater

door Jessi
Kokos choco vierkantjes, met vegan aquafaba glazuur.

Tijdens dit laatste weekend van augustus geeft de zomer ons nog een mooie toegift. Deze kokos-chocoladevierkantjes zijn snel gemaakt en de kokos zorgt voor een zomerse touch. In dit recept gebruik ik ongezoete appelmoes om de hoeveelheid kokosolie te kunnen beperken. Er zijn handige kleine verpakkingen appelmoes te koop, ideaal als je verder nooit appelmoes eet (zoals ik). Mocht je toch nog wat overhouden, dan is dat prima in te vriezen.

Op internet is een kleine revolutie aan de gang, iemand heeft namelijk ontdekt dat je van het water dat in een pot kikkererwten (of witte bonen) zit meringue kunt maken. Op de een of andere manier gedraagt het bonenwater zich net als eiwit. Dat is het proberen waard natuurlijk, al was ik wel wat sceptisch voordat ik begon. Ik deed 200 ml kikkererwtenwater (ze noemen het heel chique ‘aquafaba’) en 200 gram poedersuiker samen met een drupje azijn en een theelepel vanille-extract in de keukenrobot en verwachtte er weinig van. Maar wonder boven wonder begonnen zich al vrij snel mooie witte pieken te vormen, precies zoals bij het opkloppen van eiwit. Echt bijzonder vond ik dat zelfs de meringues die ik ervan spoot prima gelukt zijn. Door het toevoegen van de vanille proef je ook niet meer dat het eigenlijk kikkererwtenwater is.

Van het water uit een potje kikkererwten haalde ik echt heel veel ‘eiwitschuim’, meer dan genoeg om de kokosvierkantjes te glazuren en ook nog een hele bakplaat vol meringes te maken. De geglazuurde kokosvierkantjes zette ik enkele minuten onder de grill, het schuim verkleurt dan een beetje. Echt knapperig werd het niet, daarvoor moet je meer suiker toevoegen denk ik. De meringues heb ik 1,5 uur in de oven gezet, op 100 graden. Bijna niet van echt te onderscheiden. Natuurlijk hoef je helemaal niet aan het experimenteren te slaan om deze kokosvierkantjes te maken, gewoon glazuren met een mengsel van twee theelepels kokosmelk en acht eetlepels poedersuiker is ook heerlijk!

Kokosvierkantjes

  • 75 gr kokosolie
  • 75 gr ongezoete appelmoes
  • 125 gr suiker
  • 150 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 45 gram geraspte kokos
  • 2 el cacao
  • 125 ml kokosmelk
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Zorg dat de kokosolie een beetje zacht is, een paar seconden in de magnetron is genoeg.
  3. Mix met een ouderwetse handmixer of in de keukenrobot de kokosolie met de appelmoes en de suiker mooi licht en luchtig.
  4. Zeef de bloem en het bakpoeder en meng dit met een spatel kort door het suikermengsel.
  5. Nu mogen ook de kokos en de cacao erbij, samen met een scheutje van de kokosmelk.
  6. Meng kort en voeg in delen de rest van de kokosmelk toe.
  7. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel je (vrij dikke) cakebeslag met de spatel tot een rechthoek van ongeveer 2 cm dik. Zorg dat het beslag overal ongeveer even dik is.
  8. Bak ongeveer 20 minuten in de warme oven, tot je cake gaar is. Hij zal dan een beetje terugveren als je er zachtjes op duwt.
  9. Laat je cake een kwartiertje afkoelen op de bakplaat, voor je het bakpapier verwijdert.
  10. Zorg dat de cake helemaal is afgekoeld voor je het glazuur van je keuze aanbrengt. Op een rooster af laten koelen is het meest ideaal.
  11. Snijd de cake in 16 vierkantjes of leef je uit op een andere manier.

Wellicht ook interessant...

7 reacties

Angelika 29 augustus 2015 - 21:33

Hé hallo, wat ben ik blij dat ik je blog gevonden heb!

Reageer
Jessi 31 augustus 2015 - 18:58

Dank je! Ik zal binnenkort je vegan povverd eens proberen. 🙂

Reageer
Angelika 31 augustus 2015 - 22:33

:D, Leuk … ik ben zelf nog niet helemaal tevreden.

Reageer
Gevulde pannenkoeken met fruit en yoghurt | Bakken Zonder Beesten 31 januari 2016 - 19:06

[…] Pannenkoeken bak ik niet zo heel vaak, ik ben meer van de hartige trek. Als ik ze bak lukt dat meestal heel aardig zonder eieren te gebruiken. Wel waren de pannenkoeken dan meestal een beetje te knapperig naar mijn smaak en bleven ze niet zo lang lekker. Door een paar eetlepels aquafaba aan het beslag toe te voegen worden het meer ‘echte’ pannenkoeken. Aquafaba is een wonderlijke vervanging voor ei: het sap uit een pot bonen of bijvoorbeeld kikkererwten. Ik gebruikte het al eerder bij deze kokosvierkantjes. […]

Reageer
Susanne 9 april 2016 - 09:25

Oei ik moet echt zo’n klopklopapparaat kopen (hoe heet zoiets die op de foto staat?0 Of denk je dat het opkloppen van het eiwit ook gaat met een ouderwetse elektrisch klopklopmixer ding?

Reageer
Jessi 9 april 2016 - 09:38

Dat gaat ook prima met een ouderwetse handmixer, waarschijnlijk moet je wel ietsje meer geduld hebben.

Reageer
Appel-kruimel plaatkoek | Bakken Zonder Beesten 14 maart 2018 - 18:38

[…] aquafaba is eigenlijk gewoon het vocht uit een blik kikkererwten. Je maakt er niet alleen heerlijke meringue mee, maar ook bijvoorbeeld deze vegan […]

Reageer

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.