Home ReceptenCake Sinaasappel-chocolade marmercake

Sinaasappel-chocolade marmercake

door Jessi
Vegan sinaasappel-chocolade marmercake

Chocolade met sinaasappel is toch wel de ultieme combinatie, wat mij betreft. Alleen maar chocolade gaat me na een paar happen soms vervelen, maar voeg er frisse sinaasappel aan toe en de cake is perfect in balans. Gember werkt ook goed trouwens. Deze frisse vegan sinaasappel-chocolade marmercake is heel makkelijk te maken en heeft geen glazuur nodig, het marmereffect is al indrukwekkend genoeg. Ik vind het telkens weer erg verrassend dat een cake zonder ei en melk zo luchtig en rijk van smaak kan zijn. 

Sinaasappel-chocolade marmercake

  • 225 gr zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 175 gr suiker
  • 225 ml water 
  • 1 tl vanille extract
  • 6 el plantaardige olie
  • rasp van een biologische sinaasappel
  • 2 el cacao
  • 1 tl oploskoffie, opgelost in een tl lauw water.
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een cakeblik in met olie.
  2. Zeef het meel met de bakpoeder en het zout in een kom en voeg de suiker toe.
  3. Meng in een kommetje het water met de olie, sinaasappelrasp en vanille.
  4. Giet het watermengsel bij de droge ingrediënten en mix goed door elkaar.
  5. Doe de ene helft van het cakebeslag in een kommetje en meng hier de cacao en koffie doorheen. 
  6. Giet het beslag om en om in het ingevette bakblik, begin met een laagje zonder cacao.
  7. Maak met een vork of cocktailprikker nog wat mooie patronen in het beslag.
  8. Bak de cake in ongeveer 45 minuten mooi gaar en bruin. Test altijd even met een caketester of sateprikker of de cake gaar is, er mag geen vochtig beslag aan de prikker blijven zitten als je hem uit de cake haalt.

De verhoudingen van deze cake zijn gebaseerd op een cake van Rose Elliott, te vinden in dit geweldige boek. Ook in het Nederlands verkrijgbaar. 

Wellicht ook interessant...

4 reacties

Jorgen 6 maart 2016 - 19:30

Smaakt echt super lekker alleen vergat ik bijna de suiker omdat deze in de instructie niet genoemd wordt. Wellicht goed om dit nog even toe te voegen.

Reageer
Jessi 6 maart 2016 - 19:35

Whoops, dat is niet handig inderdaad! Dank voor het melden, ik heb het direct aangepast.
Fijn dat de cake dankzij je eigen oplettendheid toch nog goed gelukt is. 🙂

Reageer
Susanne 7 maart 2016 - 13:41

Jaaa sinaasappel met chocola = yum! Ik heb nog 5 sinaasappels die op me liggen te wachten… ik weet wel wat ik ga doen 🙂

Reageer
Citroentaart met chocoladeganache | Bakken Zonder Beesten 1 februari 2018 - 12:10

[…] niet meteen de eerste combinatie is die in je opkomt, raad ik je toch aan het eens te proberen. Sinaasappel met chocolade is een bekende combinatie, maar citroen werkt ook geweldig goed. Deze taart bedacht ik als […]

Reageer

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.