Home ReceptenBrood Smoky toastjes met vegan kruidenkaas

Smoky toastjes met vegan kruidenkaas

door Jessi
Smoky toastjes

Het is natuurlijk geweldig om je gasten een zelfgemaakte taart of cake te serveren. Veel origineler is het om ze zelfgemaakte toastjes voor te zetten, mèt zelfgemaakt vegan kruidenkaasje. Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk om zelf toastjes te maken, bovendien zijn ze gemakkelijk op smaak te maken. Het recept hieronder maakt een hele berg toastjes die door de chilivlokken en het paprikapoeder lekker hartig zijn. Ze hebben bijna geen beleg meer nodig.

Mocht je toch iets kazigs missen bij de borrel, dan is het echt heel leuk om eens zelf plantaardige kaas te maken. Er zijn op internet genoeg recepten te vinden voor cashewkaas bijvoorbeeld. Ik vond een heel eenvoudig recept voor een boursin-achtig kaasje gemaakt van sojamelk. Door de toevoeging van een zuur (in dit geval citroensap en appelazijn) gaat de sojamelk schiften, na een nachtje uitlekken heb je dan je vegan kruidenkaasje. Het smeerbare kaasje heeft van zichzelf een vrij neutrale smaak, maar je kunt helemaal losgaan met het toevoegen van verschillende smaken. Zo ga ik zeker eens een peperversie proberen en een met verse kruiden en knoflook.

Ik was in elk geval blij verrast door het gemak waarmee je een plantaardig kruidenkaasje kunt maken voor op je zelfgemaakte toastjes. Vegan wijntje erbij… Laat het weekend maar komen!

Smoky toastjes met vegan kruidenkaas

  • 225 gr bloem
  • 110 gr fijn griesmeel
  • 1 tl zout
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl uienpoeder
  • snuf chilivlokken
  • 50 gr sesamzaad
  • 50 gr lijnzaad
  • 1 el agavesiroop
  • 3 el olijfolie
  • 200 ml water
  1. Roer in een kom bloem alle droge ingrediënten door elkaar.
  2. Voeg hieraan de agavesiroop, olijfolie en de helft van het water toe.
  3. Roer met een pollepel en voeg water toe tot alle bloem is opgenomen door het deeg. Misschien heb je niet al het water nodig, misschien nog een scheutje meer.
  4. Kneed het deeg een paar minuten stevig door en laat het dan afgedekt een half uurtje rusten.
  5. Verwarm je oven voor op 180 graden.
  6. Vet je aanrecht in met wat olie en rol het deeg uit tot een dunne lap, zo dun als je de toastjes wil hebben. Dunner is knapperiger!
  7. Snijd de toastjes in de gewenste vorm en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  8. Besprenkel de toastjes met wat water en bak ze ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  9. Zet dan de oven uit, open de ovendeur even en laat de toastjes nog een kwartiertje in de restwarmte van de oven liggen. Zo worden ze extra knapperig.
  10. Haal ze na een kwartier uit de oven en laat ze verder afkoelen op een rooster.
  11. De toastjes zijn enkele dagen goed te bewaren in een luchtdichte verpakking.

Wellicht ook interessant...

1 reactie

Shoppen Zonder Beesten - Herfst 2015 | Bakken zonder beesten 30 oktober 2015 - 18:01

[…] wijn, sommige helemaal vegan. Zo ook deze rode wijn van ImmerBly, een prima wijntje voor bij een toastje en maar €6,50. Bovendien is deze cabernet sauvignon biologisch en vrij van sulfieten. Om het […]

Reageer

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.