Home ReceptenBrood Sodabrood met koffie, rozijnen en walnoten

Sodabrood met koffie, rozijnen en walnoten

door Jessi
Snel sodabrood met koffie, walnoten en rozijnen

Sodabrood is ideaal als je te weinig tijd (of zin) hebt om te wachten tot je brooddeeg is gerezen. Met ‘soda’ bedoelen ze baking soda, het originele recept wordt gemaakt met karnemelk, bloem en baking soda. De karnemelk is zuur en reageert met de baking soda, waardoor je brood gaat rijzen. In Nederland kennen we baking soda ook als zuiveringszout (en als natriumbicarbonaat en ook als dubbelkoolzure soda).

Karnemelk is natuurlijk niet plantaardig, maar dat is geen probleem. De karnemelk is eenvoudig te vervangen door elke plantaardige melk die je maar wil, met daarin een beetje azijn of citroensap. Deze variant is een beetje zoetig, met een lichte koffiesmaak, en daarom heel geschikt om de dag mee te beginnen. Koffiebrood bij je koffie, what’s not to like?

Sodabrood met koffie, rozijnen en walnoten

  • 500 ml plantaardige melk
  • 2 tl appelazijn of citroensap
  • 3 tl oploskoffie
  • 1 el (olijf)olie
  • 500 gram bloem
  • 2 tl baking soda
  • 1 tl zout
  • 60 gram suiker
  • 75 gr walnoten
  • 75 gr rozijnen
  1. Verwarm de oven voor op 220 graden en vet een springvorm in. (Je kunt je sodabrood ook bakken op een bakplaat bekleed met bakpapier.)
  2. Voeg de appelazijn/citroensap, oploskoffie en olijfolie toe aan de plantaardige melk en roer even door.
  3. Meng in een kom alle droge ingrediënten goed door elkaar.
  4. Zorg dat de oploskoffie goed is opgelost in de melk en voeg het melkmengsel toe aan de droge ingrediënten.
  5. Roer met een pollepel alles goed door elkaar tot een mooi, behoorlijk nat, deeg. Roer niet langer dan nodig.
  6. Stort je deeg voorzichtig in de springvorm of op het bakblik.
  7. Bak ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven, tot het brood hol klinkt als je erop klopt.

Wellicht ook interessant...

2 reacties

Denise 15 juni 2020 - 12:07

Dit ziet er heerlijk uit! Ik ga morgen een poging wagen. Kan het gewoon in een taartbakvorm gemaakt worden? En zo ja, welke doorsnede is dan geschikt?

Reageer
Jessi 15 juni 2020 - 18:41

Leuk Denise! Ik zou hem persoonlijk zonder springvorm maken, gewoon op een bakplaat met bakpapier. (Maar het kan uiteraard wel, een gemiddeld formaat rond de 20-25 cm doorsnede moet lukken.) Bakze!

Reageer

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.