Home ReceptenKoek Sultana rozijnenkoeken

Sultana rozijnenkoeken

door Jessi

Sommige koekjes zijn pure nostalgie. Zo at ik als kind vaak Sultana’s, maar tegenwoordig nooit meer. Ze zijn niet vegan, maar eigenlijk best een lekker rozijnenkoekje. Daarom heb ik een recept gemaakt en ze maar zelf gebakken, dat blijkt prima te gaan. Ik ben al aan het nadenken over een versie met appel en kaneel…

Sultana rozijnenkoeken

voor 16 stuks

  • 150 gr bloem
  • 50 gr maizena
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 50 gram suiker + iets extra
  • snuf zout
  • 50 gr koude plantaardige margarine
  • 3 el aquafaba (het vocht uit een blik kikkererwten) + iets extra
  • 60 ml plantaardige melk
  • 100 gr rozijnen
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een bakplaat klaar met bakpapier erop.
  2. Als je een keukenmachine hebt is het het gemakkelijkst om het deeg hierin te maken. Doe dan de bloem, maizena, bakpoeder, zout, suiker en de margarine in de keukenmachine en pulseer tot je een mengsel de structuur van broodkruimels heeft. Geen keukenmachine? Wrijf dan met koude vingers de margarine door het bloemmengsel tot je mengsel op broodkruimels lijkt.
  3. Voeg dan de plantaardige melk en 3 eetlepels aquafaba toe en laat nog even draaien in de keukenmachine, of meng met een pollepel.
  4. Bestuif je aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek ter grootte van ongeveer 2 A4-tjes.
  5. Leg je rozijnen tussen twee stukken bakpapier en rol er stevig overheen met een deegroller. Ze moeten een beetje plat worden.
  6. Bestrijk je deeg met aquafaba en leg de geplette rozijnen op een helft van het deeg. Vouw de andere helft over de kant met de rozijnen en rol zacht over het deeg met een deegroller.
  7. Snijd 16 koekjes uit het deeg en leg ze op de bakplaat, een beetje uit elkaar omdat ze nog wat groter worden in de oven.
  8. Bestrijk ze met wat aquafaba gemengd met een scheutje plantaardige melk en bestrooi ze met wat suiker.
  9. Bak de koeken in de voorverwarmde oven in ongeveer 15 tot 20 minuten mooi goudbruin. Laat ze afkoelen op de bakplaat.

Wellicht ook interessant...

1 reactie

Corrie van de Haar 17 november 2019 - 16:52

The good old day’s, Jessi. Ze zien er erg smakelijk uit.

Reageer

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.