Home ReceptenKoek Tahinkoekjes met chocolade

Tahinkoekjes met chocolade

door Jessi

Toegegeven, de meeste tahin eet ik in de hummus. Maar deze sesampasta verdient eigenlijk meer erkenning, het is heerlijk als alternatief voor pindakaas en… als smaakmaker in deze fijne koekjes! Amandelmeel, havermout en tahin samen in een koekje, met bovenop een flink stuk van je lievelingschocolade. Het resultaat is een niet te zwaar vegan koekje, dat zelfs glutenvrij gebakken kan worden. Oh ja, het is ook nog razendsnel klaar. In 20 minuten kunnen ze naast je kopje koffie of thee liggen. Sommige merken tahin vind ik weleens een beetje zurig smaken, maar deze van Horizon vind ik zelf heel lekker. En als er nog wat tahin over is, maak je natuurlijk je eigen hummus. En van het blik kikkererwten dat daarvoor nodig is bewaar je het vocht, om ook weer heerlijke dingen van te maken. Dat vocht, aquafaba genoemd, kan je trouwens ook uitstekend invriezen. Kortom, een pot tahin is altijd een goed idee.

Tahinkoekjes met chocolade

recept voor 12 stuks

  • 90 gr tahin
  • 90 ml biologische agavesiroop
  • 1/2 tl vanille extract
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 65 gr amandelmeel
  • 90 gr havermout
  • 3 el plantaardige melk
  • 12 stukjes van je lievelingschocolade (ongeveer een half blokje van een reep per koekje)
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en eg een velletje bakpapier op een bakplaat.
  2. Roer in een kom de tahin, agavesiroop en vanille goed door elkaar. Gebruik je tahin zonder zout, voeg dan ook een snufje zout toe.
  3. Voeg de kaneel, het amandelmeel, de havermout en de plantaardige melk toe en roer door elkaar tot een samenhangend deeg. Het is het lekkerst als je het mengsel nu 5 minuten laat staan, zodat de melk de havermout wat zachter maakt.
  4. Vorm met een eetlepel en je handen 12 balletjes uit het deeg en leg ze op de bakplaat met bakpapier. Duw de bolletjes iets plat.
  5. Druk in het midden van elk koekje een stukje chocolade, een half blokje van een chocoladereep per koekje is genoeg.
  6. Bak de koekjes in de voorverwarmde oven in ongeveer 10 minuten gaar. De bovenkant zal minder snel kleuren dan de bodem van de koekjes, dus bak ze niet te lang.
  7. Laat afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte trommel, niet langer dan een paar dagen.

Check als je glutenvrij wilt bakken altijd goed de labels van alle ingrediĆ«nten… er is glutenvrije havermout, maar dat zijn ze niet allemaal. Zelfs in chocolade kunnen gluten verstopt zijn. Houd hier rekening mee, als je aan het bakken slaat voor iemand die geen gluten kan verdragen

Wellicht ook interessant...

1 reactie

Hennie van de Haar 23 januari 2020 - 20:49

Ziet er alweer heerlijk uit, om in te bijten.

Reageer

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.