Chai-appel tulband met cashewkaramel

Chai-appel tulband met cashewkaramel

Laatst zag ik Nigella op de BBC heerlijke muffins maken, ze gebruikte chai thee als smaakmaker. Chai betekent eigenlijk gewoon thee, maar wij verstaan er toch meestal een kruidige thee met een mix van kruidnagels, kardemom, nootmuskaat, kaneel en gember onder. Ik raakte ge├»nspireerd door Nigella en bedacht deze tulband, de kruidige chai combineert super met de appels. Een heerlijk herfstige cake, die misschien wel het allerlekkerst smaakt als het buiten regent en stormt.
Karamel maken zonder boter is nog best ingewikkeld, maar karamel past wel heel goed bij de smaken van deze tulband. Als je wat cashewpasta mengt met stroop krijg je een heerlijk karamelachtig goedje. Het is misschien niet helemaal een authentieke karamel, maar de combinatie van cashewnoten met stroop geeft wel dezelfde romige sensatie.

Chai-appel tulband

Chai-appel tulband met cashewkaramel

  • 150 ml plantaardige (amandel)melk
  • 3 zakjes chai thee
  • 200 gram suiker
  • 4 el kokosolie
  • 200 gram ongezoete appelmoes
  • 1 tl vanille extract
  • 375 gram bloem + 1 el extra
  • 3 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 2 appels
  • 75 gram rozijnen
  • 2 tl cashewpasta
  • 2 el stroop
  • tulbandvorm (kan eventueel ook in een ruime springvorm)

Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt ondertussen de kokosolie in een ovenbestendig bakje.
Verwarm de melk in een pannetje of in de magnetron en hang de theezakjes zeker 10 minuten in de warme melk.
Meng in een kom de appelmoes met de suiker, gesmolten kokosolie en vanille goed door elkaar.
Roer de chaimelk er doorheen, knijp de theezakjes nog even goed uit voor je ze uit de melk haalt.
Voeg hierbij bloem, zout en bakpoeder en meng door elkaar, probeer niet langer te mengen dan nodig.
Schil de appels en snijd ze in blokjes van ongeveer 1 cm.
Meng de appelblokjes met de eetlepel bloem en de rozijnen door elkaar en schep het appelmengsel voorzichtig door het beslag.
Schep het beslag in de tulbandvorm en duw het voorzichtig wat aan, zodat het beslag goed verdeeld wordt over de vorm.
Bak de tulband 45-50 minuten in de voorverwarmde oven, tot een cocktailprikker of caketester er schoon uitkomt.

Laat de tulband een kwartiertje afkoelen in de vorm, maak ondertussen de cashewkaramel.
Roer de cashewpasta door de stroop, eventueel met een snuf zout als je ongezouten cashewpasta gebruikt.
Als de tulband vrij koel is haal je hem uit de vorm en tenslotte mag de cashewkaramel erover. (Zonder de karamel is hij ook heerlijk trouwens.)

2 thoughts to “Chai-appel tulband met cashewkaramel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *