Courgette-citroencake uit de blender

Courgette-citroencake uit de blender

Als je een moestuin hebt met een courgetteplant (of, zoals ik, zelfs meerdere), dan blijf je op zoek naar recepten om ze in te kunnen verwerken. Op Pinterest kwam ik een bijzonder recept tegen, waarbij alle ingrediënten gewoon hup in de blender gaan. Het originele recept maakt er een soort kruidkoek van, maar daar moet ik niets van weten met deze temperaturen. Ook mocht er van mij wel wat minder olie in, appelmoes is dan een prima alternatief. Het resultaat is een prachtige cake, met de frisheid van de citroen en mooi lichtgroen door de courgette. 

Het ei vervang ik door een lijnzaad-ei, klinkt gek, maar werkt als een trein. Je maakt het door een eetlepel lijnzaad tot poeder te malen en te mengen met wat water. Als je dan even wacht wordt het beetje slijmerig en werkt het perfect als vegan ei.

In dit recept maak ik gebruik van cups, tegenwoordig zijn die echt overal verkrijgbaar. Amerikaanse recepten gebruiken vaak cups om hoeveelheden in recepten mee aan te geven. Het werkt bijzonder makkelijk, omdat je niet steeds je ingrediënten hoeft af te wegen. Het is de moeite waard een setje aan te schaffen, maar op de meeste maatbekers staan ook gewoon cups aangegeven.

Courgette-citroencake uit de blender

Courgette-citroencake uit de blender

Ingrediënten

 • 1/2 cup ongezoete appelmoes
 • 1/2 cup plantaardige olie (ik gebruikte kokosolie)
 • 1 grote courgette
 • 1 tl zout
 • 1 tl baking soda
 • 1 tl bakpoeder
 • 1 el lijnzaad
 • 1 tl vanille-extract
 • 1 citroen
 • 1 1/2 cup suiker
 • 3 1/2 cup bloem
 • 4 el poedersuiker
 1. Verwarm de oven voor tot 180 graden. Het rek mag in het midden.
 2. Maak eerst het lijnzaadei: maal een eetlepel lijnzaad tot poeder in de blender of met een koffiemolen. Voeg hieraan (in een klein bakje) 2 eetlepels water toe, meng goed en zet het even weg.
 3. Doe de olie en de appelmoes in de blender.
 4. Snijd de courgette in stukken en stop deze in de blender. Het is de bedoeling dat je ongeveer 3 cups aan courgetteprut maakt, het is dus handig om niet alle courgette in een keer in de blender te stoppen. Op mijn blender staan de cups keurig aangegeven trouwens.
 5. Zet de blender aan tot je een mooi groen, glad papje hebt.
 6. Voeg zout, bakpoeder, baking soda, vanille en je lijnzaadei toe. Ook mag het sap van een halve citroen erbij en rasp van de hele citroen. Zet de blender weer even aan.
 7. Mix in een kom de bloem en de suiker door elkaar en voeg hieraan het courgettemengsel toe.
 8. Meng tot een mooi beslag, maar niet langer dan nodig.
 9. Bak de cake ongeveer 1 uur en 10 minuten in de voorverwarmde oven, of tot een satéprikker schoon uit de cake komt.
 10. Tip: Kijk na 45 minuten even of de bovenkant niet te donker wordt. Als dit zo is, leg dan een stukje aluminiumfolie over je cake.
 11. Laat de cake 15 minuten afkoelen in de vorm, stort de cake op een rooster en laat hem helemaal afkoelen.
 12. Maak het glazuur door een theelepel citroensap te mengen met vier eetlepels poedersuiker. Doe het glazuur pas op de cake als hij helemaal is afgekoeld, anders smelt je glazuur er zo weer af.
http://bakkenzonderbeesten.jessi.nl/courgette-citroencake-uit-de-blender/

6 thoughts to “Courgette-citroencake uit de blender”

 1. hoi hoi, die courgetteprut van 3 cups, is dat inclusief die appelmoes en olie, moet je dat apart doen, anders kun je het toch nooit ‘afwegen’. je zegt nml dat de de olie en appelmoes er eerst in moet doen..

  1. Hallo Natasja,
   Zelf heb ik nog nooit geprobeerd om de suiker in deze cake te vervangen. Ik denk dat bijvoorbeeld 175ml agavesiroop best zou kunnen werken, maar het kan ook dat de cake dan te nat wordt. Mocht je een mooie cake bakken zonder gewone suiker, dan hoor ik het graag!

 2. help! Waar is het recept gebleven. Ik heb de cake al twee keer gemaakt maar niet opgeschreven. De originele link is toch anders qua ingrediënten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *