Gevulde donuts uit de oven

Donuts met een heerlijke vulling, die in de oven worden gebakken in plaats van gefrituurd. Ook zijn ze helemaal plantaardig en vul je ze met je eigen favoriete jam of bijvoorbeeld appelcompote, mogelijkheden genoeg! Zorg er wel voor dat je het deeg met zorg over de vulling vouwt en het deeg vervolgens goed dicht knijpt, zonde als alle vulling er tijdens het bakken weer uit loopt. Als de donuts nog warm zijn gaan ze eerst in een badje met suikersiroop en vervolgens gaan ze door de kaneelsuiker… niet geschikt voor mensen met suikerangst dus.

Gevulde donuts uit de oven

recept voor 12 stuks

  • 200 gr bloem
  • 1 el suiker
  • snuf zout
  • 35 gr plantaardige margarine
  • 1 zakje gist (7 gr)
  • 75 ml plantaardige melk
  • 4 el aquafaba (het sap uit een blik kikkererwten)
  • 4 el (stevige) jam (of bijvoorbeeld appelcompote of mincemeat rond Kerstmis)
  • 3 el poedersuiker
  • 75 gr suiker
  • 1 el kaneelpoeder

donut

  1. Roer in een kom de bloem, 1 el suiker, een snuf zout en de gist door elkaar.
  2. Wrijf de margarine met je vingers door de bloem, tot het geheel op broodkruimels lijkt (in een keukenmachine gaat ook heel makkelijk).
  3. Klop de aquafaba met een garde kort luchtig en meng het samen met de melk door het bloemmengsel.
  4. Kneed met de hand of met een keukenmachine met kneedhaak in een paar minuten tot een mooi soepel deeg.
  5. Laat het deeg in een kom afgedekt een uur rijzen, tot het ongeveer in hoeveelheid is verdubbeld.
  6. Kneed het deeg na de rijs even kort door en verdeel het in 12 gelijke stukken.
  7. Rol elk deegballetje uit tot een cirkel van ongeveer 10 cm.
  8. Schep een theelepeltje jam in het midden van de deegcirkel en vouw het deeg er overheen. Maak het deeg eventueel een klein beetje nat en knijp het deeg goed dicht, anders gaan je donuts lekken in de oven.
  9. Leg de gevulde deegballetjes op een met bakpapier beklede bakplaat, met voldoende ruimte ertussen. Dek af met een theedoek.
  10. Laat de donuts nog 20 minuten rusten, verwarm ondertussen de oven voor tot 190 graden.
  11. Bak de donuts in 10-15 minuten gaar en goudbruin.
  12. Meng in een kleine kom de poedersuiker met 2 eetlepels water en meng in een andere kom de suiker met het kaneelpoeder.
  13. Rol de nog warme donuts eerst door de suikersiroop en vervolgens door de kaneelsuiker. Eet ze liefst dezelfde dag nog, dan zijn ze het lekkerst.

Dit recept is gebaseerd op dit (niet plantaardige) recept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *