Filodeeghapjes met ui

Kruidige filodeeghapjes met ui

Het is weer bijna Oud & Nieuw, tijd voor champagne en lekkere hapjes! Van de meeste warme snacks en hapjes uit de supermarkt worden vegetariĆ«rs en veganisten helaas niet echt blij. Gelukkig is het erg leuk en makkelijk om zelf borrelhapjes te maken. Het leuke daarvan is ook dat je nog eens origineel uit de hoek kunt komen, zoals met deze Kruidige filodeeghapjes met ui. Origineel, lekker, makkelijk, foolproof en vegan. Wat wil je nog meer?

Deze hapjes heb je zo gemaakt, even de uien lekker bruin bakken en het filodeeg snijden en stapelen. Je kunt ze ook een dag van tevoren maken, bakken en nog een paar minuten opwarmen voor je ze gaat serveren. Bewaar ze dan wel goed afgedekt in de koelkast, anders ruikt alles in je koelkast straks naar ui… 

Fijne oudejaarsavond allemaal en op naar een bakvol 2017!

Kruidige filodeeghapjes met ui
recept voor 12 stuks

  • 36 vierkantjes filodeeg van 10 x 10cm (ik had aan een half pak genoeg)
  • 3 + 1 el olijfolie
  • 2 grote uien
  • 1 tl suiker
  • 50 gram erwten (vers of diepvries)
  • 1 tl ras el hanout
  • snuf zout
  • 100 gr hoemoes naturel
  • optioneel: wat chilivlokken of harissa
  • extra: muffinvorm
  1. Laat het filodeeg ontdooien onder een vochtige theedoek of keukenpapier. Snijd het filodeeg in 36 vierkantjes van 10 x 10cm en bewaar goed afgedekt tegen het uitdrogen.
  2. Verwarm je oven voor op 200 graden (het rooster mag zo laag mogelijk) en vet de muffinvorm in met wat olie.
  3. Snijd de uien zo dun mogelijk en verwarm 1 eetlepel olijfolie in een (koeken)pan.
  4. Bak de uien op middelhoog vuur mooi zacht en bruin, minimaal 10 minuten. Voeg halverwege de suiker toe en blijf roeren.
  5. Voeg de ras el hanout, wat zout en de erwten toe en bak nog even door. Voor een pittiger hapje voeg je naar smaak wat chilivlokken toe.
  6. Laat je uienmengsel afkoelen.
  7. Bestrijk een vierkantje filodeeg met olie en leg hierop nog twee met olie bestreken vierkantjes filo. Laat ze als een sterretje iets verspringen.
  8. Duw het filodeeg in de muffinvormpjes en schep in elk filobakje een theelepel hoemoes.
  9. Vul de filobakjes met de uienvulling, een ruime eetlepel per bakje.
  10. Bak de hapjes 15 minuten onder in de voorverwarmde oven. 
  11. Laat een paar minuten afkoelen en tast toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *