Rozijnenkoeken met (of zonder) citroen

Deze knapperige vegan rozijnenkoeken maak je met of zonder citroen, net wat je lekker vindt. Mocht je ze zonder citroen maken, dan is een theelepel kaneel door het beslag ook heel lekker. Wat koekjes en cookies betreft zijn er grofweg twee soorten: knapperig en chewy. Chewy koekjes zijn een beetje zacht van binnen en knapperige koekjes zijn dus vooral knapperig. Zelf heb ik niet echt een voorkeur, soms heb ik zin in de een en soms in de ander. Dankzij de maizena maak je met dit recept lekker brosse koeken.

Rozijnenkoeken met (of zonder) citroen

voor 15 koeken

  • 200 gr suiker
  • 100 gr zachte margarine (ik gebruikte Wajang)
  • 1 el maizena gemengd met 1 el water
  • 1 tl vanille extract
  • snuf zout
  • rasp van 1 citroen (of niet)
  • 175 gr bloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl baksoda
  • 100 gr rozijnen
  • extra nodig: handmixer of keukenrobot met klopper
  1. Verwarm de oven voor op 185 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Klop de zachte margarine met de suiker goed luchtig met de mixer, het mengsel wordt lichter van kleur als het klaar is.
  3. Voeg het maizenamengsel en de vanille toe en meng nog even goed door met de mixer.
  4. Voeg hierbij citroenrasp, zout, bloem, bakpoeder en baksoda en meng alles goed met een pollepel.
  5. Spatel tenslotte de rozijnen door het deeg.
  6. Vorm 15 balletjes van het deeg en leg ze op de bakplaat met bakpapier. Druk de balletjes wat plat en laat wat ruimte tussen de deegballetjes, ze gaan ietsje uitlopen.
  7. Bak de koeken ongeveer 10 minuten in de warme oven, ze blijven vrij licht van kleur. Alleen de randen kleuren licht en de koeken blijven zacht, dat hoort!
  8. Haal de hele bakplaat uit de oven en laat de koeken op de bakplaat afkoelen, dan worden ze vanzelf hard.
  9. Bewaar de koeken in een luchtdichte trommel of in de vriezer, dat kan ook.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *