sinaasappel-maanzaadkoekjes

Sinaasappel-maanzaadkoekjes

Ik geef het toe, ik ben dol op alles met sinaasappel er in of op. Het zal wel in de genen zitten, mijn opa eet al zolang ik me kan herinneren elke avond om half tien een ‘appelesien’. Vandaar het grote aantal recepten met sinaasappel op Bakken Zonder Beesten. En er komt er dus vandaag weer eentje bij… deze sinaasappel-maanzaadkoekjes zijn natuurlijk een variatie op de bekende lemon-poppyseedkoekjes en -muffins. In de winter heb ik ze zelf dus liever met sinaasappel, maar als je graag citroenrasp gebruikt… be my guest. Het zijn geen moeilijke koekjes, ze bevatten geen onvindbare ingrediënten en zijn binnen een half uur eetklaar. Daar hou ik van.

Waar ik ook van hou is dat het nieuwe jaar is begonnen, en daarmee ook Veganuary. Ik hoop dat ook dit jaar weer veel mensen een poging wagen en plantaardig gaan eten, in elk geval in januari. Een Nederlandse variant is er ook, in de vorm van de Veganchallenge. Het voelt toch altijd een beetje als een schone lei, zo’n nieuw jaar. Goede voornemens heb ik niet, maar ‘blijven bakken’ lijkt mij een prima plan. Op naar een bakvol 2017!

Sinaasappel-maanzaadkoekjes
voor ongeveer 20 koekjes

  • 150 gr suiker
  • 80 ml plantaardige olie (bijvoorbeeld olijf- of zonnebloemolie)
  • 60 ml plantaardige melk (haver, soja, amandel, je favoriet)
  • 1/2 tl vanille extract
  • rasp van 2 (biologische) sinaasappels
  • 1 el maanzaad
  • snuf zout
  • 165 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een bakplaat met daarop een stuk bakpapier klaar.
  2. Meng de olie en de suiker in een kom goed door elkaar.
  3. Voeg hieraan de sinaasappelrasp, de vanille en de melk toe, roer tot alles mooi gemengd is.
  4. Nu mag de rest erbij (bloem, bakpoeder, zout en maanzaad), roer tot je geen bloem meer ziet. (Het wordt een vrij ‘nat’ koekjesdeeg, dat hoort erbij.)
  5. Gebruik een theelepel om steeds een hoopje deeg op de bakplaat te leggen, als het goed is maak je er met je handen eenvoudig een mooi gevormd koekje van.
  6. Zorg dat er voldoende ruimte is tussen de koekjes, ze gaan nog wat groter worden in de oven.
  7. Bak de koekjes ongeveer 10 minuten, of tot je de randjes net goudbruin ziet worden.
  8. Wacht een paar minuten voordat je ze van de bakplaat afhaalt om verder af te koelen op een taartrooster.
  9. Bewaar ze in een luchtdichte trommel en ze blijven dagen lekker!

One thought to “Sinaasappel-maanzaadkoekjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *