Snel sodabrood met koffie, walnoten en rozijnen

Sodabrood met koffie, rozijnen en walnoten

Sodabrood is ideaal als je te weinig tijd (of zin) hebt om te wachten tot je brooddeeg is gerezen. Met ‘soda’ bedoelen ze baking soda, het originele recept wordt gemaakt met karnemelk, bloem en baking soda. De karnemelk is zuur en reageert met de baking soda, waardoor je brood gaat rijzen. In Nederland kennen we baking soda ook als zuiveringszout (en als natriumbicarbonaat en ook als dubbelkoolzure soda).

Karnemelk is natuurlijk niet plantaardig, maar dat is geen probleem. De karnemelk is eenvoudig te vervangen door elke plantaardige melk die je maar wil, met daarin een beetje azijn of citroensap. Deze variant is een beetje zoetig, met een lichte koffiesmaak, en daarom heel geschikt om de dag mee te beginnen. Koffiebrood bij je koffie, what’s not to like?

Snel zoet sodabrood met koffie, rozijnen en walnoten

Ingredients

  • 500 ml plantaardige melk
  • 2 tl appelazijn of citroensap
  • 3 tl oploskoffie
  • 1 el (olijf)olie
  • 500 gram bloem
  • 2 tl baking soda
  • 1 tl zout
  • 60 gram suiker
  • 75 gr walnoten
  • 75 gr rozijnen
  1. Verwarm de oven voor op 220 graden en vet een springvorm in. (Je kunt je sodabrood ook bakken op een bakplaat bekleed met bakpapier.)
  2. Voeg de appelazijn/citroensap, oploskoffie en olijfolie toe aan de plantaardige melk en roer even door.
  3. Meng in een kom alle droge ingrediënten goed door elkaar.
  4. Zorg dat de oploskoffie goed is opgelost in de melk en voeg het melkmengsel toe aan de droge ingrediënten.
  5. Roer met een pollepel alles goed door elkaar tot een mooi, behoorlijk nat, deeg. Roer niet langer dan nodig.
  6. Stort je deeg voorzichtig in de springvorm of op het bakblik.
  7. Bak ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven, tot het brood hol klinkt als je erop klopt.
http://bakkenzonderbeesten.jessi.nl/sodabrood-met-koffie-rozijnen-en-walnoten/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *