vegan spritsen

Spritsen

Op de Facebookpagina van Bakken Zonder Beesten hield ik onlangs een poll: waarvan zou je graag een plantaardig recept zien, slagroomsoesjes of spritsen? De slagroomsoesjes wonnen met overtuiging, dus ik ging met frisse moed aan de slag. Helaas bleek een lekker vegan slagroomsoesje bakken nog best een uitdaging. Geeft niks, we experimenteren gewoon lekker door. Ondertussen ging het met de vegan spritsen een stuk beter, ik las heel veel niet-plantaardige spritsrecepten en bakte al vrij snel heerlijke plantaardige spritsen met aquafaba (kikkererwtenwater) in plaats van ei. Heerlijk bros en met een vleugje citroen en vanille, eigenlijk de lekkerste vegan koekjes die ik ooit gebakken heb. Hierbij het recept, het is niet zo moeilijk. Alleen het spuiten van de spritsen is best zwaar, zorg voor een lekker zacht deeg door goed te wrijven met warme handen en gebruik een spuitmondje van zeker een centimeter doorsnede. Of je rolt gewoon balletjes van het deeg en drukt ze een beetje plat met je hand of een vork. Kan ook.

Plantaardige spritsen
voor een bakplaat vol

  • 175 gr plantaardige margarine (ik gebruikte Wajang)
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • 1 tl vanille extract
  • rasp van een halve (biologische) citroen
  • 1 el aquafaba (het vocht uit een blik kikkererwten of andere bonen)
  • 230 gr bloem
  • snuf zout
  • 1 tl bakpoeder
  • extra nodig: handmixer en eventueel een spuitzak
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Zorg dat de margarine op kamertemperatuur is (een beetje zacht, maar zeker niet gesmolten) en meng met de mixer de basterdsuiker, vanille en citroen er in enkele minuten luchtig door.
  3. Voeg de aquafaba toe en mix nog een minuutje tot het goed is opgenomen.
  4. Roer het bakpoeder en het zout door de bloem en zeef dit boven het margarinemengsel. 
  5. Mix nogmaals tot alles goed is gemengd.
  6. Leg het deeg op je aanrechtblad en wrijf het met je handen een minuut lang uit over het aanrechtblad. Het zal witter van kleur worden en door de warmte van je handen ook wat zachter.
  7. Nu doe je het deeg in een spuitzak (met een kartelmondje van ongeveer een centimeter doorsnede) om er vervolgens spritsen van te spuiten of je rolt er met je handen balletjes van die je op de bakplaat een beetje plat drukt met je handen of een vork. Spuiten is heel mooi, je maakt er dan echte klassieke spritsen van, maar het is best een zwaar werkje.
  8. Bak de spritsen ongeveer 15 minuten in het midden van de oven. Houd ze de laatste minuten goed in de gaten, ze worden ineens snel bruin.
  9. Haal de bakplaat uit de oven en laat de spritsen afkoelen. Ze zijn wel een week te bewaren in een luchtdichte pot of koektrommel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *