stroopbrood

Stroopbrood

Met veel genoegen kijk ik, net als heel veel anderen, naar Heel Holland Bakt. We hebben zondag kunnen zien dat steady Hans deze serie gewonnen heeft. Zoals veel mensen wel weten is het programma gemaakt naar het format van het Britse programma ‘The Great British Bake Off’. Een groot verschil is wat mij betreft het accent op traditionele baksels uit eigen land. Want hoewel ze bij de Britse ‘Bake Off’ dit jaar toevallig Hollandse ‘stroepwaffles’ hebben gemaakt, is er ook veel aandacht voor (vergeten) baksels uit eigen streek. In Nederland zijn we minder geneigd om op televisie stroopwafels of krentenbollen te gaan bakken (gelukkig zagen we dit jaar wel Oranjekoek op televisie), eeuwig zonde eigenlijk. 

Daarom blaas ik vandaag het Zaans Stroopbrood nieuw vegan leven in. Het stroopbrood werd, als ik Google mag geloven,  vroeger in de Zaanstreek met name rond Kerstmis veel gegeten. Bij Het Zaanse Bakkertje is het nog steeds te koop. Uiteraard kunnen we erover twisten in hoeverre het nog een traditioneel baksel is als ik mijn plantaardige licht erover heb laten schijnen, het is in elk geval een brood om niet te vergeten! Heerlijk zoetig, met een lichte kaneelsmaak. Echt een brood voor bij de kerstbrunch of het kerstontbijt. Wie weet buig ik me binnenkort nog eens over een Oudhollands vergeten baksel, ze zijn de moeite waard.

Stroopbrood

  • 50 gr stroop
  • 25 gr plantaardige margarine (deze geeft een lekkere smaak, vind ik)
  • 500 gr bloem
  • 1 zakje gist (7 gr)
  • 2 el donkere basterdsuiker
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 el zout
  • 235 ml plantaardige melk
  • optioneel: 1 el hagelsuiker
  1. Verwarm de stroop in een pannetje tot het net kookt. Draai dan het vuur uit en voeg de margarine toe, roer tot de margarine gesmolten is. Laat dit mengsel wat afkoelen.
  2. Roer ondertussen in een kom bloem, gist, basterdsuiker, zout en kaneel door elkaar.
  3. Voeg de melk bij het stroopmengsel en roer ook dit goed door elkaar.
  4. Giet het melk-stroopmengsel bij de droge ingredi├źnten in de kom.
  5. Kneed 5 minuten in een keukenmachine met deeghaak of 10 minuten met de hand, tot je een mooi soepel deeg hebt.
  6. Laat het deeg een uur rijzen op een warme plaats, afgedekt met een theedoek.
  7. Verdeel het deeg na de eerste rijs in 8 gelijke stukken en draai hier bolletjes van.
  8. Leg de bolletjes op een bakblik bekleed met bakpapier in een bloemvorm of zoals het origineel: 2 rijtjes van 4.
  9. Laat het deeg nog een half uurtje rijzen, afgedekt met een theedoek.
  10. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden.
  11. Bevochtig de broodjes met wat water en bestrooi eventueel met de hagelsuiker.
  12. Bak ze in ongeveer 35-40 minuten in de warme oven mooi bruin en gaar. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *