Taaitaai suikerbrood

Taaitaai suikerbrood

Zie de maan schijnt door de bomen… Sinterklaas is weer in het land, dus het is de hoogste tijd voor pepernoten, gevulde speculaas en taaitaai! Omdat je soms toch zin hebt om iets anders te bakken, bedacht ik een vegan taaitaai suikerbrood. Taaitaai heeft zo’n lekkere spicy smaak, door de anijs en de speculaaskruiden. Het roggemeel geeft nog meer die specifieke taaitaaismaak aan het brood, maar geeft ook een iets vaster resultaat. Heb je liever een wat luchtiger brood, kies dan gewoon voor 100% bloem. Heerlijk bij een kop thee of koffie, bij het ontbijt of het Sinterklaasjournaal… 

Taaitaai suikerbrood

  • 150 ml (plantaardige) melk
  • 1 el basterdsuiker
  • 1 zakje gist (7 g)
  • 250 gr bloem & 100 gr roggemeel OF 350 gr bloem
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl koek- of speculaaskruiden
  • 2 tl anijszaad
  • 40 g gesmolten margarine of kokosolie
  • 150 g parelsuiker of suikerklontjes in stukjes
  1. Verwarm de melk tot lauwwarm (ongeveer 30 graden), in een pannetje of in de magnetron. Pas op, dit gaat razendsnel. Enkele seconden verwarmen is genoeg.
  2. Roer basterdsuiker en gist door de melk en laat even staan.
  3. Zeef de bloem met het zout en de kruiden in een kom en voeg het gistmengsel en de gesmolten margarine of olie toe.
  4. Kneed met de hand of in een keukenmachine de ingrediƫnten tot een soepel deeg, voeg eventueel een klein scheutje extra melk toe. Zeker als je roggemeel gebruikt heb je waarschijnlijk wat extra nodig.
  5. Laat het deeg een uur rijzen, afgedekt met een doek of folie.
  6. Kneed de parelsuiker door het deeg, met de hand of in de keukenmachine.
  7. Vet een bakvorm in en laat het deeg in de bakvorm nog een half uur rijzen, afgedekt met een doek of folie. Het is ook een goed idee om bakpapier in je bakblik te doen, de suiker wordt namelijk karamel in je bakvorm.
  8. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
  9. Bak het suikerbrood in ongeveer een half uur gaar en goudbruin.
  10. Laat het tien minuten afkoelen in de vorm en stort het vervolgens op een rooster om verder af te koelen.

Voor Vegatopia bedacht ik een paar jaar geleden een heerlijk fruitig suikerbrood, daarop is dit recept gebaseerd.

Een gedachte over “Taaitaai suikerbrood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *