Tulband dronken kersen

Tulband met dronken kersen

Het is weer tijd voor Kerstmis voorpret! De voorbereidingen voor Kerst zijn altijd zo leuk. Uitzoeken, plannen, voorproeven… heerlijk. Voor wat betreft het dessert zou ik zeggen: zoek niet verder. Deze tulband is echt heel erg Kerstig. Een feestelijke afsluiter die je een dag van tevoren al kunt maken. De tulband is helemaal vegan en is ook heerlijk zonder alcohol. Bovendien is hij niet moeilijk te maken, eigenlijk een ideaal kerstdessert. Voor wat betreft het ijs raad ik graag Professor Grunschnabel aan, wat een heerlijk plantaardig ijs maken zij! In de winter gebruik ik graag fruit uit de diepvries, dat maakt bij desserts en baksels meestal helemaal niets uit. Dit recept is ook te vinden op Vegatopia, daar vind je zoals elk jaar weer geweldige vega(n) kerstmenu’s.

 Tulband met ‘dronken’ kersen

  • 325 gr bloem
  • 50 gr cacao + 1 el extra
  • 300 gr suiker
  • ½ tl bakpoeder & ½ tl baking soda (of 1 ½ tl bakpoeder)
  • snuf zout
  • 250 ml koffie
  • 125 ml plantaardige olie (wij gebruikten olijfolie)
  • 1 tl vanille extract
  • rasp van 1 (biologische) sinaasappel
    25 gr pure chocoladestukjes
  • 150 gr ontpitte kersen (diepvries of vers)
  • 50 ml kirsch/brandy/whisky/cognac/vieux (optioneel)
  • 4 el poedersuiker (optioneel)
  1. Snijd de kersen door en laat ze minimaal een uur wellen in de sterke drank naar keuze. (Voor een alcoholvrije tulband sla je deze stap uiteraard over.)
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de tulbandvorm in en bestuif met een halve lepel cacao.
  3. Zeef alle droge ingrediënten in een kom en roer ze goed door.
  4. Roer in een apart kommetje koffie, olie, vanille en sinaasappelrasp goed door elkaar.
  5. Giet de natte bij de droge ingrediënten en roer tot een mooi beslag ontstaat, maar niet langer dan nodig.
  6. Dep de kersen droog en bestrooi ze met een halve eetlepel cacao voor je ze samen met de chocoladestukjes vlot door het beslag roert.
  7. Doe het beslag in de tulbandvorm en verdeel het netjes over de vorm.
  8. Bak de tulband 45 minuten in de voorverwarmde oven, tot een caketester of satéprikker er schoon weer uitkomt.
  9. Laat de tulband helemaal afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.
  10. Decoreer met wat sinaasappelrasp, kersen en eventueel glazuur. Dit maak je door 4 el poedersuiker met enkele druppels water te mengen.
  11. Serveer met je favoriete (vegan) ijs in het midden voor een spectaculair dessert! (zie foto)

Tulband dronken kersen

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *