no knead krentenbrood

Volkoren rozijnenbrood zonder kneden

Een heerlijk rijk volkoren rozijnen- of krentenbrood, zonder te kneden: het kan. Het recept voor ‘no knead’ brood uit de New York Times inspireerde me eerder al tot het maken van een Zweeds Kardemombrood, ook een heerlijk brood zonder kneden. Met dit volkoren krentenbrood kun je veel kanten op, vul het brood met wat je lekker vindt: hazelnoten, krenten, dadels… wat je maar wil. Voor een feestelijk accent is het erg lekker om je gedroogde vruchten even te wellen in een beetje drank, bijvoorbeeld whisky of rum. 

  • 250 ml plantaardige melk (lauw)
  • 1 el lijnzaad of aquafaba (het ‘sap’ uit een blik bonen of kikkererwten)
  • 60 ml agavesiroop of 60 gr suiker
  • 60 ml plantaardige olie
  • 1/2 tl zout
  • 3 tl kaneelpoeder
  • 1 tl kardemompoeder
  • 7 gr instantgist
  • 150 volkorenmeel
  • 250 gr bloem
  • 150 gr krenten, rozijnen, gedroogde vruchten, gekonfijte sinaasappelschil, noten etc. naar smaak
  • optioneel: 50 ml rum, whisky of brandy 
  1. Wel de gedroogde vruchten in water (of rum, of brandy, of whisky…), laat ze minimaal 20 minuten staan.
  2. Maak indien van toepassing een lijnzaadei door 1 el lijnzaad fijn te malen in een koffiemolen (of met de vijzel) en dit door 2 el water te roeren. Laat even staan. (Gebruik je aquafaba, dan sla je deze stap over.)
  3. Roer de lauwe melk, de agavesiroop/suiker en de olie door elkaar.
  4. Voeg hierbij kardemom, kaneel, het zout en het lijnzaadei/aquafaba en roer goed.
  5. Roer de bloem en het meel samen met de gist stevig door de andere ingrediënten in de kom. Als het goed is heb je nu een vrij nat deeg.
  6. Dek de kom af en laat het deeg vijf uur rijzen op kamertemperatuur, het deeg zal in volume verdubbelen. Eventueel kan het deeg ook in de koelkast worden gezet, waardoor het rijzen langzamer gaat. Handig als je het deeg de avond van tevoren wil maken, of terwijl je bijvoorbeeld naar je werk bent. 
  7. Na de rijstijd bestrooi je je werkblad met voldoende bloem en stort je het deeg uit de kom en drukt de hele deegbol licht plat.
  8. Vorm het brood (gebruik voldoende bloem, het deeg plakt) nu zoals je wilt en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat.
  9. Laat het deeg 30 minuten rusten en verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden.
  10. Snijd het brood eventueel in met een scherp mesje en bak het in 30 – 40 minuten gaar en goudbruin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *