Home ReceptenBrood Volkorenkrans met marsepein, appel en maanzaad

Volkorenkrans met marsepein, appel en maanzaad

door Jessi
broodkrans marsepein maanzaad

Het is altijd weer heerlijk snoepen en genieten tijdens de feestdagen, soms is het fijn als het niet alleen heel lekker is maar ook nog een klein beetje gezond. Deze broodkrans is daarom gemaakt met volkorenmeel, maar ook heerlijk zoet door de marsepein en de appel. Het maanzaad zorgt voor een lekkere nootachtige crunch. Heerlijk bij het ontbijt, de brunch of bij de koffie met een lik plantaardige boter. Een mooi alternatief voor een stol, iedereen heeft evenveel spijs in zijn stuk. Het lijkt misschien een ingewikkeld recept, maar het valt echt reuze mee!

Volkorenkrans met marsepein, appel en maanzaad

  • 200 g volkorenmeel
  • 300 g bloem + extra om te bestuiven
  • 1 tl zout
  • 1 tl kaneel
  • 2 el suiker
  • 1 zakje gist (7 g)
  • 300 ml plantaardige melk + 2 el extra
  • 1 tl vanille-extract
  • 50 ml plantaardige olie
  • 3 el maanzaad
  • 150 gr marsepein
  • 2 appels
  1. Meng in een kom meel, bloem, zout, kaneel, suiker en gist door elkaar.
  2. Voeg de melk, vanille en de olie toe en meng tot een samenhangend deeg ontstaat.
  3. Kneed het deeg vijf minuten in een keukenmachine, of tien minuten met de hand op een met bloem bestoven werkblad. Let op: het deeg kan eerst behoorlijk plakkerig zijn, met de hand kneden is best een uitdaging. Wat olie op je handen kan helpen.
  4. Laat het deeg ongeveer een uur rijzen op een warme plaats, afgedekt met een schone theedoek of huishoudfolie. Het deeg zal ongeveer in omvang verdubbelen.
  5. Rasp de appels grof of snijd ze in kleine stukjes, met schil ziet er heel mooi uit maar zonder mag ook. Knijp het ergste vocht uit de appels, met een theedoek of wat sterke keukenrol gaat dat makkelijk.
  6. Maak nu de vulling. Kneed de appel, het maanzaad en 1 eetlepel melk door de marsepein. Voeg eventueel nog een extra eetlepel melk toe als het mengsel te dik is, het moet een beetje smeerbaar zijn.
  7. Rol het deeg met een deegroller uit tot een dunne rechthoekige lap. Zorg voor voldoende bloem op je werkblad.
  8. Besmeer de deeglap met het marsepeinmengsel en laat de randen vrij. Zie ook de foto’s hieronder, het is echt niet zo moeilijk!
  9. Rol de deeglap langs de lange kant strak op, de ‘naad’  mag aan de onderkant.
  10. Snijd nu de deegrol doormidden, zodat de laagjes zichtbaar worden. Vlecht de strengen om elkaar heen (zie foto) en vorm een krans op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat de uiteinden aan de onderkant liggen, dat bakt het mooist.
  11. Laat de krans nog een half uurtje afgedekt narijzen.
  12. Verwarm tijdens de rijstijd de oven voor op 190 graden.
  13. Bak de krans in de warme oven in ongeveer 30 minuten mooi bruin en gaar. Eventueel bestrooi je de krans voor het bakken nog met wat hagelsuiker.
  14. Laat de krans wat afkoelen op een taartrooster en besmeer de plakjes eventueel met wat lekkere plantaardige boter.

broodkrans marsepein maanzaad

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Wellicht ook interessant...

3 reacties

Hennie 24 november 2017 - 21:16

Ziet er heerlijk uit:
Kan zo het kerstmenu!

Reageer
Heleen 27 maart 2018 - 20:01

Heel leuk recept en hoewel het er ingewikkeld en speciaal uitziet was het toch eenvoudig om te maken.
Alleen mis ik in het recept een verwijzing naar het vanille-extract. Ik zie dat ik dat heb klaargezet maar niet gebruikt. Tips om de uiteinden van de vlecht mooi aan elkaar te krijgen zijn ook welkom, zodat ik de volgende keer dat stukje niet moet overslaan bij het fotograferen 🙂

Reageer
Jessi 27 maart 2018 - 20:15

Bedankt voor je reactie Heleen! Leuk dat je de krans hebt gemaakt. De vanille moest bij de melk, ik heb het toegevoegd aan het recept. Mijn tip voor de uiteinden is om te zorgen dat ze aan de onderkant komen te liggen, het is altijd even frutselen met dit soort kransen. 😉

Reageer

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.