Home ReceptenHapjes Hummushapjes

Hummushapjes

door Jessi

Deze vegan hummushapjes zijn een nieuwe favoriet hier in huis. Een borrelhapje dat vrij snel en gemakkelijk te maken is en weinig ingrediënten bevat. Je vormt ze zoals je zelf leuk vindt, ik maakte er kleine pide-achtige hapjes van. De hapjes worden bestrooid met za’atar, een kruidenmengsel uit het Midden-Oosten met onder andere tijm, sesam en sumac. Het is tegenwoordig goed verkrijgbaar in de supermarkt maar zelf maken kan ook. Mocht je alleen peper en zout in huis hebben: dat smaakt ook prima, bij hummus smaakt veel erg goed. Je kunt ook nog je eigen touch aan de hapjes geven door bijvoorbeeld wat stukjes olijf, kappertjes of gegrilde groenten toe te voegen. Leef je uit! Je eigen deeg maken is wel zo leuk, maar gebruik gerust kant en klaar pizzadeeg als je echt geen zin hebt om je eigen deeg te maken…

Hummushapjes

recept voor 10 stuks

  • 100 ml lauw water
  • 1/2 tl gist
  • 160 gram bloem
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl suiker
  • 1 el olijfolie
  • 10 tl hummus
  • snuf za’atar 
  • 5 cherrytomaten
  1. Verwarm de oven voor op 220 graden
  2. Roer in een kom de gist door het water en voeg vervolgens de bloem, zout, suiker en olijfolie toe.
  3. Roer met 1 hand het deeg even goed door elkaar (of gebruik een pollepel) en kneed het dan een minuut of 5 op een met bloem bestrooid aanrechtblad. Of kneed het enkele minuten in een keukenmachine met de deeghaak. Is je deeg erg plakkerig en onhandelbaar? Voeg dan nog een klein beetje bloem toe.
  4. Zet het deeg 5 minuten afgedekt op een warme plaats, zodat het wat makkelijker te bewerken is.
  5. Strooi nog wat bloem op het aanrecht en rol je deeg met een deegroller uit tot een dunne lap. Snijd de lap in 10 stukken, in de vorm die je de hapjes graag zou willen geven. Ik maakte ze rechthoekig (7×15 cm ongeveer), maar vierkant kan ook natuurlijk. Of rond. 
  6. Leg een stuk bakpapier op een bakplaat.  Ik zou de deeglapjes vormen op de bakplaat, dat is het gemakkelijkst.
  7. Vouw de randjes van elk deeglapje naar binnen, ongeveer een halve centimeter. Voor de pide-achtige vorm zoals op de foto knijp je de uiteinden van de rechthoeken bij elkaar. Wil het niet plakken? Gebruik een klein (!) beetje water op je vinger.
  8. Schep op elk stukje deeg een theelepel hummus, blijf binnen de randjes. Snijd de kerstomaatjes door en druk in elk hapje een half tomaatje. 
  9. Bestrooi met de za’atar (eventueel nog wat peper en/of zout naar smaak) en bak ongeveer 13 minuten mooi gaar en licht bruin.
  10. Optioneel: bestrijk de randen van de hapjes met wat olijfolie als ze nog warm zijn: dan blijven ze iets zachter.

Wellicht ook interessant...

2 reacties

Anja Uitendaal 15 maart 2020 - 20:05

Kun je ook kikkererwtenmeel gebruiken?

Reageer
Jessi 15 maart 2020 - 20:31

In plaats van bloem? Of in plaats van hummus? In beide gevallen denk ik niet dat het recept er beter van wordt. Maar ik ben helemaal voor experimenteren! Probeer het dus vooral uit. Mocht het een dikke aanrader zijn dan hoor ik het graag!

Reageer

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.