Home ReceptenBrood Uienbroodje met mosterd

Uienbroodje met mosterd

door Jessi

Op de Facebookpagina van Bakken Zonder Beesten hield ik laatst een poll, om eens te peilen of er iemand zit te wachten op mijn hartige broodrecepten tussen alle zoete baksels hier. Zelf ben ik dol op brood bakken en bak eigenlijk vaker hartig dan zoet. Er werd zeer enthousiast gereageerd, dus ik ben direct aan de slag gegaan. Dit vrolijke broodje is heerlijk hartig, met rode ui en pittige mosterd. Als je edelgistvlokken toevoegt heeft het zelfs iets kazigs, maar echt nodig is dat niet. Het is een luchtig, zacht, geel broodje en heerlijk bij de borrel of een kop soep. Mocht je meer zin hebben in een echt vegan kaas-uienbroodje, dan kun je natuurlijk plantaardige kaas toevoegen. De geraspte mozzarella van Violife doet het denk ik heel goed in dit brood.

Uienbroodje met mosterd

INGREDIËNTEN

  • 350 gram bloem
  • 1/2 tl kurkuma
  • snuf peper
  • 1 tl suiker
  • 1 tl zout
  • 7 gram gedroogde gist
  • 1 el edelgistvlokken (optioneel)
  • 3 el olijfolie (plus wat extra)
  • 200 ml lauw water
  • 1 rode ui
  • 2 el dijon mosterd
  • wat nigellazaad (zwarte komijn) (optioneel)
  1. Meng in een kom bloem, kurkuma, peper, zout, suiker en gist (eventueel ook de edelgistvlokken) door elkaar.
  2. Voeg de olijfolie toe, samen met de helft van het water.
  3. Gebruik een keukenrobot of je handen om het deeg te mengen.
  4. Voeg steeds een beetje water toe, totdat de bloem helemaal is opgenomen in het deeg. Je hebt misschien niet al het water nodig.
  5. Kneed ongeveer acht minuten met de hand of vijf minuten met de keukenrobot.
  6. Laat het deeg ongeveer een uur rijzen op kamertemperatuur, of tot het ongeveer in volume is verdubbeld, in een met huishoudfolie overdekte kom.
  7. Snij ondertussen de ui in dunne ringen.
  8. Rol na de rijstijd het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer één centimeter dik. Gebruik hiervoor een deegroller of je handen. Het is handig om je aanrecht even met wat olie te besprenkelen, zodat het deeg niet gaat plakken.
  9. Smeer de mosterd gelijkmatig uit over de deeglap en verdeel hierover de uienringen.
  10. Rol de deeglap voorzichtig op, zo strak als je kunt.
  11. Leg de deegrol in een spiraalvorm op een bakplaat bekleed met bakpapier. Snijd eventueel het deeg op verschillende plaatsen iets in, zodat je de uien mooi kunt zien zoals op de foto.
  12. Dek het deeg af met een schone theedoek en laat het nog ongeveer 30 minuten narijzen.
  13. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
  14. Strooi eventueel wat nigellazaad over het brood en bak het ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  15. Laat het brood minimaal 20 minuten afkoelen als het uit de oven komt, het blijft een vrij zacht en luchtig brood. 

Dit brood is gebaseerd op een recept dat ik eerder schreef voor Vegatopia.

Wellicht ook interessant...

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.