griekse appelmoescake

Griekse Appelmoescake

Het is zo leuk om je te verdiepen in baktradities van over de hele wereld. Zoveel te proeven, zoveel inspiratie! Zo inspireerde Zweden ons tot deze appelcake en dit kardemombrood, de Basbousa komt uit Egypte en de Oranjekoek ‘gewoon’ uit Friesland. In Griekenland ontbijten ze soms met appelmoescake, oftewel Milopita. Een heerlijk smeuïge, smaakvolle cake, die eigenlijk de hele dag door kan. Gebruik het liefst appelcompote, dan heb je lekkere stukjes appel in je cake. Dit recept maakt een flinke cake en is heel geschikt als zogenaamde ‘traybake’. 

Griekse Appelmoescake
gebruik een springvorm van 26 cm of een rechthoekige vorm van 20×30 cm

  • 500 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl baksoda
  • 1/2 tl zout
  • 275 gr suiker
  • 160 ml appelsap
  • 125 ml plantaardige olie of olijfolie
  • 1 tl kardemompoeder
  • 2 tl kaneelpoeder (gebruik gerust speculaas- of koekkruiden in de winter)
  • 450 gr appelmoes of compote 
  • 100 gram (gele) rozijnen 
  • 50 gram gehakte walnoten (optioneel)
  1. Verwarm je oven voor op 175 graden.
  2. Roer in een kom bloem, bakpoeder, baksoda en zout door elkaar.
  3. Roer in een andere kom suiker, appelsap, olie, specerijen goed door elkaar en roer hier als laatste ook de appelmoes/compote door.
  4. Schenk beetje bij beetje de natte bij de droge ingrediënten en roer tot je geen bloem meer ziet.
  5. Roer dan de rozijnen en eventueel de gehakte walnoten door het beslag.
  6. Vet je bakvorm in en leg een stuk bakpapier op de bodem van de vorm.
  7. Verdeel het beslag over de vorm en bak ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven.
  8. Laat de appelmoescake een kwartiertje afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.
  9. Laat de cake afkoelen en bestrooi hem eventueel met wat poedersuiker.

3 thoughts to “Griekse Appelmoescake”

  1. Geweldig! Makkelijk en snel gemaakt. Ideaal als je weinig tijd hebt. Collega’s en huisgenoten en ikzelf vonden hem erg lekker. Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *