Zweedse appelcake

Zweedse appelcake

Geïnspireerd door de heerlijke appeltaart met kardemom die mijn vriend at bij TOET in Groningen, maakte ik deze Zweedse appelcake. De Zweden gebruiken kardemom vaak in baksels en ook hebben ze er heerlijke zoetigheden met pudding. Combineer deze twee met de frisheid van appel en citroen en je hebt een geweldige combinatie te pakken, zo blijkt. De luchtige cake werkt erg goed in combinatie met de pudding-achtige appellaag. Een erg lekkere cake/taart voor op een zonnige dag! Als je trouwens eens in Groningen bent, bij TOET at ik een geweldige vegan vruchtencrumble die ook te bestellen is met een bolletje plantaardig ijs. TOET is uiteraard direct toegevoegd aan onze kaart BZB Onderweg.

Zweedse appelcake

Zweedse appelcake
ik gebruikte een springvorm van 26 cm

  • 225 gr zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 175 gr suiker
  • 225 ml water 
  • 1 tl vanille extract
  • 6 el plantaardige olie
  • ruim 1 kg appels (friszuur, Goudreinetten zijn heerlijk in deze cake)
  • 1 biologische citroen
  • 1 pakje vanillepuddingpoeder (voor 500 ml pudding)
  • 1 tl agar agar poeder
  • 150 gr suiker
  • 150 ml water
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl kardemompoeder
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een cakeblik in met olie, bekleed de bodem met bakpapier.
  2. Zeef het meel met de bakpoeder en het zout in een kom en voeg de suiker toe.
  3. Meng in een kommetje het water met de olie en vanille.
  4. Giet het watermengsel bij de droge ingrediënten en mix goed door elkaar.
  5. Doe het beslag in een springvorm en verdeel het mooi gelijkmatig.
  6. Bak de cake in ongeveer 30 minuten gaar en bruin. Test altijd even met een caketester of sateprikker of de cake gaar is, er mag geen vochtig beslag aan de prikker blijven zitten als je hem uit de cake haalt.
  7. Schil en rasp de appels.
  8. Rasp de schil van de citroen en pers het sap eruit, roer dit door de appelrasp. Zo snel mogelijk, anders worden de appels bruin en dat staat minder mooi. Ook de kaneel en kardemom mogen er nu bij.
  9. Doe het vanillepuddingpoeder, de agar agar, de suiker en het water in een pannetje en breng al roerend aan de kook.
  10. Voeg de appelrasp toe en laat ongeveer 2 minuten pruttelen terwijl je blijft roeren.
  11. Zorg dat de cake een beetje is afgekoeld (in de springvorm) en giet dan je appelmengsel op de cake. 
  12. Strijk de bovenkant mooi glad en zet je appelcake zeker drie uur in de koelkast om op te stijven. Een hele nacht kan ook. Eventueel serveren met wat plantaardige slagroom.

Tip: deze cake is ook prima in te vriezen, mocht er iets over zijn.

 

7 gedachten over “Zweedse appelcake

  1. Wat een leuk recept, ik ga het binnenkort uitproberen!
    Wanneer voeg je eigenlijk het kardemompoeder en de kaneelpoeder toe? Doe je die bij het cakebeslag of bij het appelmengsel?

    1. Dank je Sophia! Kaneel en kardemom mogen bij stap 8 worden toegevoegd. Mocht je het recept uitproberen, ik ben heel benieuwd naar het resultaat! 🙂

    1. Je kunt het proberen met kokosolie of margarine, maar zelf maak ik het recept met een milde olijfolie. Ben benieuwd of het lukt met een alternatief. Mocht je het uitproberen, laat je dan weten hoe het ging?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *